Боровец – малко сняг, много хора и никаква музика

Някога шумният зимен курорт Боровец сякаш е потънал в тишина, много от хотелите са затворени, никъде не се чува музика, предаде репортер на БГНЕС.

Липсват веселите компании от Македония и Великобритания, които са заместени от родните туристи. Повечето са от София, но има също така хора от Кюстендил и Пазарджик, както и от Бургас.
В курорта са дошли предимно млади двойки, които използват хубавото време, температурите са около или малко под нулата, за да си направят разходка на чист въздух в планината.
Малцина карат ски, защото снегът е малко. На помощ на скиорите идват машините за изкуствен сняг. Работят и кабинковите лифтове.
В курорта освен хотелите са затворени и ресторантите. Желаещите да хапнат трябва да го направят в малки заведение за бърза закуска. Всички те призовават своите клиенти да спазват противоепедимичните мерки: да носят маска и да спазват разстояние.


Невиждано преди явление е това, че повечето туристи са се подсигурили с храна от вкъщи – сандвичи и сухи пакети.
За разлика от столицата, където на много места можете да пиете греено вино, което може би се превърна в хита на този сезон, в Боровец това удоволствие също липсва.
За тези, които искат да съчетаят разходката с това да научат малко повече за историята на курорта, е отворил врати дворецът Царска Бистрица. Той се намира над Боровец. Построен е в периода от 1898 до 1914 г. в духа на българската възрожденска архитектура, съчетаваща модерни европейски влияние.
Царска Бистрица играе важна роля в историята на Третото българско царство. Тук царица Йоанна научава за смъртта на своя съпруг цар Борис III.


Изключително интересна е и малката водноелектрическа централа, произведена от „Сименс“, която е захранвала с ток двореца. Тя е построена през 1912 г. и до ден-днешен е в изправност, което я прави уникална в цяла Европа.


На връщане между София и Самоков по пътя можем да видим много местни жители, които предлагат своята стока – предимно домашни сладка и прочутите самоковски картофи, продаващи се по 9 лева за 10 кг. Повечето от търговците се оплакват, че заради кризата с пандемията нямат клиенти. Днес в първия ден на Новата година вместо да си почиват те са излезли от ранни зори в опит да препечелят нещо… /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *