Великобритания напусна окончателно Европейския съюз

Великобритания напусна Европейския съюз, обръщайки гръб на 48-годишни бурни отношения с европейския проект в името на несигурно бъдеще след Брекзит, осъществявайки най-значимата геополитическа промяна след загубата на империята, предадоха световните агенции.

В 23 ч. по Гринуич, (1 ч. българско време) изтече преходния период, през който Великобритания де факто запази членството си в общността, след официалното напускане на ЕС на 31 януари 2020 г. Обединеното кралство се присъедини към предшественика на ЕС на 1 януари 1973 г

Краят на сагата Брекзит вече е факт с влизането в сила на споразумение за бъдещите отношения между Обединеното кралство и ЕС. Четири години и половина след референдума, на който 52% от британците гласуваха за напускане на ЕС, разводът вече е официален и окончателен.

Великобритания спира от днес да прилага европейските правила, напуска единния пазар, митническия съюз и други институции като студентската обменна програма „Еразъм”, но запазва достъпа си до пазар с 450 милиона потребители.

И двете страни казват, че това е шанс да се отвори нова страница в отношения, изградени по време на възстановяването на Европа след Втората световна война, в които обаче Великобритания, присъединила се към европейската общност през 1973 г., често беше неохотен участник в една все по-тясна политическа и икономическа интеграция.

Договореното на Бъдни вечер споразумение цели да избегне икономически шок, какъвто неминуемо щеше да има при евентуален Брекзит без сделка, с тежки последици за стокообмена, възлизащ на близо един трилион долара.

„Това беше дълъг път. Време е да оставим Брекзит зад гърба си. Бъдещето ни е в Европа”, написа в социалната мрежа Туитър председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен вчера след церемонията по подписването.

„Това не е край, а начало на прекрасни отношения между Обединеното кралство и нашите приятели и партньори от Европейския съюз”, увери британският премиер Борис Джонсън, след като парафира документа от 1246 страници и вдигна палци във въздуха пред камерите. После продължи в по-шеговит тон, обръщайки се към репортерите: „Знам какъв въпрос си задавате всички – дали съм го прочел. Отговорът е „да”. Това е отлична сделка за тази страна, но също така и за нашите приятели и партньори”.

Документът беше ратифициран снощи от двете камари на парламента и беше одобрен от кралица Елизабет Втора.

Сделката, която предвижда да няма мита и квоти в двустранната търговия, трябва да бъде ратифицирана и от Европейския парламент. Това се очаква да стане през март, а дотогава Европейската комисия предвижда разпоредбите ѝ да се прилагат временно.

 

Източник

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *