Включете се в хакатона за промяна на Шести участък

Община Габрово и Студио Комплект – София организират тридневен онлайн хакатон, който ще се проведе от 23 до 25 февруари 2021 г. изцяло виртуално. Събитието е част от международния проект „Креативни индустрии за нови градски икономики в Дунавския регион“ (CINEMA), финансиран по Програма за транснационално сътрудничество „Дунав 2014-2020“ (INTERREG). То цели да намери решения, които да подпомогнат развитието на търговията на дребно и малкия бизнес в габровския квартал Шести участък.  Изборът на място не е случаен. Районът е пилотна локация по проекта.

 

Хакатонът ще събере участници с разнообразен профил, опит и умения. Те ще рабоят за съживяването на икономическия, културен и туристически потенциал на квартала. Ключово за процеса ще бъде използването на иновативния капацитет на творческите индустрии.

 

Организаторите отправят покана за участие към иноватори, предприемачи, урбанисти, представители на креативните индустрии, граждани и други заинтересовани лица. С идеите си те ще допринесат габровският централен квартал отново да стане атрактивна притегателна точка на града. Пилотната локация е първият търговски, административен, образователен и духовен център на Габрово, оказал влияние върху живота на местната общност от XVIII век до наше време.

 

В рамките на три дни участниците в хакатона, разпределени в няколко отбора, ще подготвят конкретни предложения. Те ще работят по предизвикателството „Подкрепа за съществуващия бизнес в Шести участък и привличане на нов чрез креативните индустрии“. Към него трябва да включат следните аспекти: подобряване на цялостното усещане за квартала (визуална идентичност, градски мебели, стени, пространства, осмисляне на празни сгради/части от сгради, културни и творчески събития); създаване на активна общност за устойчиво развитие на локацията и постигане основната цел на предизвикателството в условията на Ковид-19. Отборите ще бъдат съветвани от ментори с опит в областта на маркетинга, бизнеса, творческите индустрии и развитието на градска среда. Участниците ще имат възможност да организират сами работата си след старта на събитието, като уточнят каналите, по които да работят.

 

Всички идеи, както и техните създатели, ще бъдат публично оповестени. Най-доброто предложение ще получи професионално бизнес и маркетинг консултиране в периода март – юни 2021 г., за да се подкрепи неговото реализиране. Предложенията ще бъдат оценявани по следните критерии: въздействие върху търговците на дребно, малкия бизнес, жители и посетители; цялостно усещане за повишаване атрактивността на квартала; изпълнимост и устойчивост на идеята. Специално жури ще обяви отбора победител в 19.00 часа на 25 февруари 2021 г.

 

Желаещите да се включат в хакатона трябва да попълнят онлайн формуляра, който се намира на адрес: https://bit.ly/3pfeWe3. Крайният срок за регистрация е до 3 февруари

2021 г., вкл. Подборът на участниците се извършва от организаторите съобразно компетенциите и опита на кандидатите.

 

Проект CINEMA работи за обновяването на централни градски райони, изоставени в резултат на индустриално преобразуване, промяна в навиците на потребителите и нарастване на населението в предградията и крайните квартали. За целта ще се използват икономическите предимства на креативните индустрии като възможност за справяне с проблема.

 

Повече информация за проекта можете да намерите на: https://gabrovo.bg/bg/article/17295

Посетете страницата на проекта за новини и актуална информация: http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/cinema

Последвайте CINEMA във фейсбук: https://www.facebook.com/InterregCinema

Вижте повече за събитието във фейсбук:

https://www.facebook.com/events/228101882196803

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *