В Месеца на Радичков отдаваме почит на майстора на словото Документалният филм „Черказки хроники“ мо

За трета поредна година, в най-българския месец от календара, отдаваме почит на творчеството на неподражаемия майстор на словото Йордан Радичков, съобщава Нина Корнилева от Key Events&Communication. Януари, свързан с една от най-знаковите му пиеси, отново ще предложи серия от събития за всички, които искат да се запознаят по-отблизо не само с творбите, а и с личността му.

Документалният филм „Черказки хроники“ може да се гледа на платформата Neterra TV+ със свободен достъп от цял свят. Своеобразният портрет на писателя, създаден от режисьора Димитър Петков, представя Радичков в искрени разговори за неговото творчество, за българския театър и кино, за всичко от родните нрави, което го е вълнувало и за което е писал. Продукцията е достъпна онлайн по всяко време до края на месеца.

Почитателите на Йордан Радичков вече могат да намерят 11-ия том от събраните му съчинения, който представя допълнено издание на интервюта с Йордан Радичков от началото на 60-те до средата на 90-те години. Книгата (изд. „НИКЕ“) събира всички разговори за телевизия, печатна преса и снимки из живота на автора и надгражда с множество нови текстове изданието на интервютата с него от 2019 г.

В тях Радичков размишлява за детството си, семейството си, фолклора, театъра, литературата, за българската душа и за душата на родната си страна. Разговорите с интервюиращите, които споделят, че „за да интервюираш Йордан Радичков, се иска голям кураж и сигурно немалка доза лекомислие“, представят изключителната личност на писателя. Отговорите на всевъзможните въпроси идват винаги, поднесни с известното му чувство за хумор и голяма любов към човека.

„Лично аз съм живял двадесет години на село и сега акумулирам набраната жизнена енергия, като пресявам плявата и отбирам годните за употреба зрънца. И не забравям, че мисията на писателя, според думите на Горки, е насочена към човека. С други думи, литературата е не само човекознание, но и човеколюбие, което ще рече, че не бива да го съдим като прокурори, а да го разбираме и да му вярваме. Младите не бива да пренебрегват тези „банални“ истини. Талантът е преди всичко любов към ближния.“

Съставителството на тома е на покойната проф. Мария Младенова, която до последно работеше върху книгата и авторския си коментар на интервютата. Нейно дело е изключителният труд „Йордан Радичков. Биоблиография“, който събира изчерпателно всички публикации на автора в страната и отвъд граница. Том номер 11 от събраните съчинения на Йордан Радичков е публикуван с незавършен коментар от проф. Младенова.

За финал на събитията и на Месеца на Радичков, община Берковица ще обяви официално второто издание на конкурс за най-добър сборник с разкази на името на Йордан Радичков.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *