Германците спестяват като луди

Хората в Германия са спестявали „като луди“ през 2020 г. и в момента са по-богати от всякога, според изчисления на водещата Де Цет банк (DZ Bank), цитирани от ДПА и БТА.

Де Цет е втората по активи банка в Германия.

По предварителни данни миналата година финансовите активи на частните домакинства са се увеличили с 393 милиарда евро до рекордните 7,1 трилиона евро.

Икономистът от Де Цет банк Михаел Щапел отдава този растеж от 5,9 процента на годишна основа до голяма степен на исторически високия темп на спестяванията.

Много хора запазиха парите си заради опасения от намалено работно време или безработица. Временното блокиране в сектора за търговия на дребно също удари спирачка на потреблението, отбелязва ДПА.

Де Цет банк очаква за 2020 година спестяванията да са достигнали рекордните 16 процента, а банковата асоциация Бе Фау Ер (BVR) дори прогнозира около 17 процента в началото на декември.

Оценките сочат, че частните домакинства в Германия са отделяли 16 или 17 евро на всеки 100 евро разполагаем доход през годината.

По данни на Федералната статистическа служба най-високите нива на спестявания в Германия досега са отчетени през 1991 и 1992 година – 12,9 процента. През 2019 година показателят бе 10,9 процента.

И макар фондовите пазари да се възстановиха сравнително бързо от коронавирусния крах през февруари и март, нарастването на стойността на акциите и взаимните фондове е допринесло само за малка част от увеличението на частните финансови активи.

„В крайна сметка растежът на финансовите активи през 2020 година се дължи почти изцяло на изключително високите спестявания в резултат на коронавирусната криза“, обобщава Щапел.

Населението на Германия е около 83 милиона души. От ноември в страната е в сила карантинен режим: баровете, ресторантите, културните и спортните съоръжения са затворени. Първият локдаун бе през пролетта, припомня ТАСС, пише dir.bg.

 standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *