Главоболията в отношенията между ЕС и Великобритания тепърва започват

Часовникът на Мишел Барние може да е спрял да тиктака, но Великобритания и Европейският съюз (ЕС) имат да извървят дълъг път. Сделката за отношенията на двете страни след края на преходния период за Brexit беше договорена само няколко дни преди крайния срок – 31 декември 2020 г. Въпреки че споразумението е с обем 1 246 страници, много области от политиката не са включени в преговорите.

Онлайн изданието Politico обобщава нерешените въпроси в няколко сектора и как те ще повлияят на гражданите от двете страни на Ламанша. В някои случаи са представени и плановете за решение на проблемите.

Търговия със стоки и митнически проверки

Истинският тест за новите договорености и трансграничната търговия между Великобритания и ЕС тепърва започва, тъй като граничният трафик постепенно се възобновява след коледната ваканция. Големите търговци на дребно като Marks & Spencer във Франция и Tesco в Северна Ирландия вече съобщават за недостиг на стоки. Този недостиг може да се увеличи в следващите седмици.

Основен проблем е огромният недостиг на митнически агенти на Острова и тромавите бюрократични процеси, които са трудни за разбиране дори от експерти. Много търговци също все още не са съвсем добре подготвени и запознати със сложните нови правила.

Главата за правилата за произхода на стоките в споразумението също се очаква да попречи на някои съществуващи вериги за доставка на стоки и предизвика протести от страна на британски и европейски търговски асоциации. Чрез налагане на високи мита върху продуктите, доставяни до Великобритания, за да се продават в ЕС, това може да прекрати ролята на Обединеното кралство като разпределителен център в блока.

 

Здравеопазване

Въпреки че сделката за Brexit включва споразумение за взаимно признаване на инспекциите за добра производствена практика, това не е достатъчно. Великобритания отделно се съгласи да приеме партидно тестване на лекарства, направени в ЕС, но ЕС не направи същото.

Компаниите се подготвиха, като гарантират, че всички партидни тестове могат да се провеждат в ЕС, но има опасения относно капацитета за това и дали всички ще бъдат готови навреме.

По-широко казано, Регулаторната агенция за лекарствата и здравните продукти на Обединеното кралство (MHRA) вече отговаря за одобрението на лекарства, но не е ясно каква връзка, ако има такава, MHRA ще има с Европейската агенция по лекарствата.

Съществува и загриженост относно евентуалното задълбочаване на недостига на лекарства, тъй като превозвачите предпочитат по-дълги алтернативи на маршрута Дувър-Кале, за да избегнат митническите забавяния.

Очаква се ефектът от новите имиграционни закони да окаже влияние и върху секторите на здравеопазването и социалните грижи, тъй като и в двата сектора работят значителен брой граждани на ЕС. Вече има специална виза за здравен работник, която изисква минимална заплата от 20 480 британски лири годишно. Секторът, който е значително засегнат от пандемията на коронавируса, може да срещне трудности при набирането на достатъчно персонал от Великобритания.

Въздушен транспорт

Търговското споразумение гарантира, че самолетите все още ще летят между Великобритания и ЕС, но правилата за собствеността на авиокомпаниите могат да създадат главоболие на превозвачите.

Съгласно правилата на ЕС авиокомпаниите трябва да бъдат контролирани поне на 50 процента от граждани на ЕС, което означава труден балансиращ акт за онези компании, които имат голям дял британски акционери. Ryanair, easyJet и Wizz Air направиха промени в структурата и правилата на борда, за да се съобразят с изискванията на Брюксел, но ще трябва да следят строго акционерите си.

Транспорт и логистика

Отделна сделка, сключена след споразумението за Brexit, позволява на британските шофьори да използват лицензите си при превози и в ЕС в повечето случаи. Търговската сделка уреди правата на достъп на шофьорите, като им позволи транзит, неограничени пътувания и две допълнителни доставки в страни от ЕС.

Сделката облекчи най-много превозвачите, които се страхуваха от сценарий, при който ще трябва да разчитат на оскъдните разрешителни, за да могат да превозват стоки през Ламанша. Това обаче все пак е ограничение в сравнение с правата, които превозвачите имаха преди Brexit.

Това ще засегне някои бизнеси по-силно от други: базираните в Обединеното кралство концертни превозвачи на групи и артистични продукции разчитат например на правото да пресичат други страни. Новите ограничения ще им създадат проблеми.

Търговската сделка не уреди и митническите формалности, дошли с края на преходния период за Brexit. От двете страни на Ламанша компаниите са напълно неподготвени за документацията и допълнителните разходи, свързани с митническите проверки. Очаква се граничен хаос след няколко седмици, когато ще се увеличат обемите на доставките, което може да накара някои транспортни компании, особено по-малките, да преместят дейността си другаде.

Сигурност и споделяне на разузнавателна информация

Сделката за взаимоотношенията предвижда „амбициозни“ договорености за „навременен, ефективен, ефикасен и взаимен обмен“ на данни, като информация за съдимост, ДНК, пръстови отпечатъци и регистрация на превозни средства, въпреки че Великобритания загуби правото си на достъп до бази данни на ЕС. Това ще смекчи частично удара от загубата на това право, но още не е ясно как точно ще става това споделяне на данни.

Междувременно Великобритания и Испания преговарят за двустранно споразумение за сигурност и отбрана, обхващащо въпроси като борбата срещу джихадизма, киберсигурността и съвместните военни мисии, според дипломати, цитирани от испанския вестник El País. Сделката може да обхване и военната база на Великобритания в Гибралтар.

Околна среда и изменение на климата

В търговската сделка ЕС и Великобритания се ангажират да не подкопават зелените стандарти и да полагат усилия за повишаване опазването на околната среда, като същевременно насърчават устойчивата търговия. Всяка страна може да определи свои собствени политики относно качеството на въздуха, емисиите и опазването на биологичното разнообразие, но без да подкопава стандартите на другата.

Екологични групи обаче се притесняват, че механизмът за прилагане – консултация между страните и препоръки от експертна група, е твърде слаб. Те твърдят, че стабилността на механизма ще разчита на тълкуването на ключови термини.

Енергия

Главата за енергетиката изтича на 30 юни 2026 г., освен ако ЕС и Великобритания не удължат договореностите. Това означава, че тепърва ще се водят нови преговори между Брюксел и Лондон, които водят след себе си други проблеми.

Великобритания вече е извън вътрешния енергиен пазар на ЕС, което означава, че вече няма достъп до инструменти за търговия за ден напред или в рамките на деня, които правят борсите по-бързи и по-евтини. Потребителите ще бъдат изправени пред с от 2 до 5% по-високи сметки за ток, а търговците на енергия ще трябва да се справят с нови документи за всяка борса.

Великобритания вече е и извън Европейската мрежа от оператори на преносни системи за електроенергия и газ (ENTSO-E и ENTSO-G) – основното място, в което операторите на преносни системи си взаимодействат, и Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество между енергийните регулатори (ACER), която наблюдава енергийните и газовите пазари на блока.

Очаква се Великобритания да се върне в тези обединения, т.е. трябва да има споразумение, подобно на това, което имат швейцарците и норвежците с двете организации.

Лондон напусна и системата за търговия с емисии на ЕС. Даунинг стрийт създаде вътрешна версия, но системите от двете страни на Ламанша все още не са свързани, за да се подобри механизмът, използван за ограничаване на емисиите на парникови газове.

 

Технологии и данни

Лондон и Брюксел все още не са постигнали споразумение за ограничаване на таксата за използване на мобилните телефони на гражданите в чужбина. Търговската сделка предвижда само, че операторите трябва да изяснят какви допълнителни такси ще се начисляват, а повечето оператори имат уговорки в договорите си, които не позволяват на хората да използват мобилните си телефони в чужбина без допълнителни такси извън определен срок.

Преговарящите разполагат и с още шест месеца, за да сключат сделка, която да позволи на свободното движение на цифрова информация да продължи. Великобритания ще бъде третирана така, сякаш все още е част от блока поради съображения за защита на данните, което означава, че данните все още могат да се движат между двете страни.

Длъжностни лица казват, че са близо до така нареченото споразумение за адекватност на данните, което ще даде на режима за поверителност на Обединеното кралство печат за одобрение от Европейската комисия. Остава да се реши само как агенциите за национална сигурност на Обединеното кралство ще имат достъп до данните на ЕС и как британските служители ще ги ползват.

Финансови услуги

В допълнителната документация, публикувана с търговската сделка, се казва, че британското Министерство на финансите и Европейската комисия ще се стремят да подпишат споразумение за сътрудничество, което да обхваща регулирането на финансовите услуги до март.  Въпреки че има идентични правила, остава малко вероятно ЕС да предостави на финансовия сектор на Обединеното кралство нови констатации за еквивалентност, които биха улеснили достъп до единния пазар.

Не се очаква споразумението за сътрудничество да бъде правно обвързващо или да отваря финансовите услуги за свободна търговия, а просто да предостави рамка за бъдещи дискусии между законодателите.

Финансовият сектор вече реализира плановете си да продължи да работи с клиенти от ЕС, след като премести на територията на блока някои оперативни функции. Около 7000 работни места са преместени от Великобритания към ЕС в подкрепа на тези договорености, според Банката на Англия.

Права на гражданите и имиграция

Великобритания губи правото да прехвърля бежанци и мигранти в страните от ЕС, в които те първо са пристигнали, както е предвидено в Дъблинския регламент на европейската система за убежище. Лондон ще трябва да сключи нови двустранни споразумения със страни от ЕС за връщането на мигранти, достигнали британските брегове.

Вероятно Великобритания ще ограничи издаването на работни визи за чужденци от ЕС поради подновения фокус на правителството върху местните работници и необходимостта от справяне с нарастването на безработицата заради пандемията. Консултативният комитет по миграцията предупреди, че страната може да се сблъска със закъснение при попълване на свободните работни места, особено в някои сектори, като здравеопазване например.

Лондон също така реши да утрои броя на селскостопанските работници, които могат да влязат в страната, за да помогнат за събирането на реколтата й през 2021 г. До 30 000 работници ще могат да работят във Великобритания през 2021 г. с шестмесечна виза, издадена по схемата за сезонни земеделски работници , но британските фермери все още се притесняват от недостиг на персонал тази година. Неясно е и бъдещето на тази схема.

Наука и космос

Осигуряването на участие в програмата на ЕС за научноизследователска и развойна дейност „Хоризонт Европа“, която ще продължи между 2021 и 2027 г. с бюджет от 95,5 млрд. евро, несъмнено беше победа за научния сектор на Обединеното кралство. Подробностите за британската роля в тази програма обаче предстои да се уточнят.

Участието на Великобритания в научните програми на ЕС ще зависи от финансовия ѝ принос. Трябва да се подпишат и споразумения за асоцииране и да се даде възможност на Обединеното кралство да участва в Евратом. Сделката с Евратом ще позволи допълнително удължаване на финансирането от Европейската комисия за съвместното изследователско съоръжение, тестващо технологии за ядрено гориво за ITER, най-големият експеримент за ядрен синтез в света.

Британското правителство трябва също да намери начин да замени достъпа до криптирани военни данни на сателитната система „Галилео“. Една от възможностите може да бъде адаптирането на широколентовите спътници OneWeb, частична собственост на правителството. Това обаче изглежда предизвикателство в технологично и икономическо отношение.

Гибралтар

Испания и Великобритания сключиха сделка за избягване на твърда граница с Гибралтар в 12 без 5. Според условията на сделката Гибралтар ще бъде част от шенгенската зона. Това означава, че британските граждани ще трябва да преминат през граничен пункт на Шенген, за да влязат в Гибралтар през неговото летище и морско пристанище, като и двете точки за достъп ще бъдат патрулирани от служители на Гибралтар и ЕС.

Сделката е предадена на Комисията, която трябва да я превърне в международен договор между ЕС и Великобритания. Процесът ще продължи около 6 месеца. Срокът на действие на това споразумение обаче е 4 години и после ще бъде преразгледано. Във всеки един момент Испания, Великобритания или Гебралтар могат да го прекратят.

Риболов

Риболовът се оказа най-тежкият сектор. ЕС ще запази достъпа до британски води за пет години и половина от края на преходния период. През този период Великобритания постепенно ще си възстанови част от квотата на ЕС в тези води. След изтичането на тези пет години и половина ще се правят договорки за риболовните квоти всяка година.

 

Миглена Иванова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *