Евгений Кънев: Зелената сделка ще е новият стандарт за правене на бизнес

Големите очаквания, свързани с ваксините и очаквания край на кризата, се отразяват в намеренията на инвеститорите. Очаква се засилване на придобиванията на фирми, свързани с капиталови, инвестиционни стоки, тъй като те са винаги в основата на следващия икономически растеж. Това заяви Евгений Кънев, управляващ съдружник на ИКК за сливания и придобивания „Маконис“, в предаването „Светът е бизнес“ по Bloomberg TV Bulgaria.

„Очаква се засилване на придобиванията на такива фирми в световен мащаб, включително в Европа, или засилване на строителството на зелено на такива мощности. България е добре ситуирана в това отношение и запитванията към страната са свързани основно с инвестиции в производства. Това е обяснимо предвид факта, че България е основно изпълнител на поръчки“, каза Кънев.

Той коментира и кои са рисковете пред глобализацията, като изтъкна три основни. Първият от тях е свързан с различното управление на пандемията, вторият – с технологичната битката между Китай и САЩ, а третият – с Европейската зелена сделка.

„Има геополитическо напрежение относно това как ще изглежда светът след пандемията по простата причина, че световната икономика номер едно – Америка, е най-силно засегнатата. А същевременно в Китай, откъдето започна пандемията, вече се очаква икономиката да оздравее на нивата от 2019 г.“, каза Кънев.

„Пандемията ускорява някои процеси, които бяха започнали преди нея, и те са свързани с пренастройка на глобалните търговски инвестиционни потоци, както и с все по-голямата тежест на Китай в тези потоци. От тази гледна точка Китай е възможно да се възползва от ситуацията и още повече да укрепи своята позиция, което много тревожи новата американска администрация“, допълни още гостът.

По повод Европейската зелена сделка, той изтъкна, че тя вероятно ще бъде новият стандарт, по който се прави бизнес в световен мащаб.

„Европейският съюз може да наложи своята най-голяма геополитическа сила, а именно своя голям пазар на всички, които искат да правят бизнес с него и на негова територия, като определени нови стандарти и тарифи за незелени бизнеси. Тогава Китай например ще бъде доста ударен“, допълни гостът.

Той изрази и хипотезата, че САЩ няма да отстъпят в технологичната война с Китай.

„Технологичната защита на САЩ от Китай започна още от Обама, който развали няколко ключови сделки за придобиване на американски компании за произвеждане на чипове от Китай. В този смисъл технологичната война се води още преди Тръмп и няма как да спре. САЩ се притесняват от инвазията на 5G, защото те нямат такава технологична компания“, допълни Кънев.

Целия разговор може да видите във видеото на сайта на Bloomberg TV Bulgaroa.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес“ може да видите тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Божидарка Чобалигова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *