Ето защо трябва винаги трябва да разчитате единствено на себе си

Съществува една прекрасна идея, наречена „теорията за раците в кофата“. Накратко, тя звучи по следния начин. Раците са примитивни същества. Макар и да могат да излязат от кофата един по един, те инстинктивно ще започнат да дърпат надолу другите със своите щипки, когато някой се опита да се покатери и да избяга. За тях самите събарянето и стъпването върху другия е част от тяхното собствено съществуване. Това е напълно естествено поведение, което се наблюдава често по пътя към успеха или при конфронтацията на провал.

Манталитетът на раците е и част от човечеството. При нас той просто се нарича завист.

Хората завиждат един на друг и се опитват да се надскочат вследствие на егоизъм и завист. Но не през цялото време. Когато някой завижда на друг, една от най-естествените му реакции е да го събори. Но това не винаги се случва. Всеки един от нас може да завижда, но ние не винаги събаряме другия на замята. Обикновено таим чувствата си в себе си и ги оставяме да отминат. Манталитетът на раците е универсално отношение, което се случва във всяко едно кътче на света.

Когато някой се опитва да откаже цигарите, негов приятел може и да каже: „Той никога няма да успее“, предлагайки му междувременно цигара. Това е теорията на раците в кофата в действие. Когато получите втора диплома в университета, колегите ви ще ви попитат за какво ви е, при положение че така или иначе ще вършите същата работа. Отново теорията в действие. Когато собствените ви родители ви кажат, че сте глупави, нямате талант и нищо добро няма да излезе от вас – отново, универсалността на теорията на кофата с раците е доказана отново.

Уви, такава е човешката природа. Можете да направите само едно нещо. То е много важно – преодолейте стените на кофата и продължете да пълзите напред дори тогава, когато стотици други хора се опитват да ви дръпнат към тях на дъното.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *