Заведенията отварят на 1.02, независимо от мерките

Ние сме обявили нашето намерение и отваряме на 1 февруари – при спазване на всички противоепидемични мерки, с вечерен час, ако трябва. Няма на къде да отстъпваме, а сме длъжни да отворим. Защото, когато бройките бяха 4-5 хиляди заразени на ден ни затвориха. Тогава да сте чували призиви за протести? Затворихме, за да може лекарите да си свършат работата и да падне напрежението в болниците. При 3500 ни затвориха, сега станаха 300 и не ни отварят. Кога ще ни отворят? На нула ли? Нула няма да има! Сигурно след две години. Това заяви категорично пред Kmeta.bg председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов.

 

 

По думите му другата седмица от бранша ще излязат с решение за протеста. Къде ще е и колко.

 

 

„Не разбирам защо новият щам е свързан единствено със заведенията? Всичко друго ще отвори, ще има училища, само ние ще седим затворени“, пита той.

 

 

Алибегов изтъкна, че в ресторанта хората са седнали един срещу друг, най-вероятно с познат човек. „Къде рискът е по-голям? В големите хипермаркети и магазините за обзавеждане? Никъде няма риск, в училищата няма риск, само в заведенията има“, възмущава се той.

 

 

Според него, ако има притеснение, че ще взлезе нов щам от някъде е редно да бъде ограничено влизането в страната ни на гражданите от други страни.

 

 

„Какво общо има новия щам с нас? Не го готвим в кухнята?“, пита председателят на Асоциацията на заведенията у нас.

 

 

„Всеки ден някоя от страните в Европа достига нов рекорд по заболеваемост или по смъртност. А ние тук без мерки изведнъж нямаме никакви. Ако вървим така до 1-ви ще сме на нула. Всеки ден падат бройки“, смята Алибегов.

 

 

„В Германия, Австрия, Великобритания – поне там всичко е затворено. А тук само ние. Не сме равнопоставени. Хотелите и ресторантите към хотелите работят. Защо? Какво искат да кажат здравните власти? Че ресторантът в хотела е по-сигурен отколкото този пред хотела? Няма пари за персонал, няма пари за бизнеса. И в същото време се разделя един ресторант да работи, а другият, който е на 10 метра пред него е опасен. Ресторантът пред хотела ще има същата клиентела, каквата този в хотела. Гостите на хотела ще излезнат навън и ще отидат в другия ресторант“, посочи той.

 

 

Бройките се вдигат ние стоим затворени, бройките падат ние пак стоим затворени.

 

 

„Какво ще вземеш от някой, от който си взел всичко? Ще ни арестуват на площада ли, ще ни бесят ли? И да пишат акт, ти така или иначе нямаш пари да го платиш“, заключи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *