За българите в чужбина: Всички BG филми в една платформа

Всички български филми на едно място! Трудно е човек да си го представи, но за амбициозния екип на четирима млади българи се оказва мисия възможна. На 21 декември – малко преди Коледа, когато на човек му се гледа нещо хубаво и родно, беше стартът на онлайн платформата Gledam.bg (https://gledam.bg/), с над 50 игрални и документални филма.

В платформата има заглавия от 1958 г. до най-нови, в категориите класика, комедии, драма, за децата, документални. Най-старият засега е „Любимец 13“, най-новият – „Доза щастие“. Вече са онлайн култови заглавия като „Оркестър без име“, „Топло“, „Вчера“, „Таралежите се раждат без бодли“, „Авантаж“, „Дами канят“, „Двойникът“, „С деца на море“, „Специалист по всичко“, „Рицар без броня“, „Вилна зона“. Списъкът ще се допълва два пъти седмично. Подготвени са още около 40 заглавия с уредени права. В процес на подготовка са още двойно повече филми, като оптимистичните прогнози са за до 500 заглавия, пише bg-voice.

преговори и за български сериали

Ще се заснемат и качват и тетрални постановки, като вече е положено началото с авторския спектакъл на Мариус Куркински „Черното пиле“.

Зад амбициозния проект стоят Николай Стоичков и Александър Алексиев, автори на платформата NoBlink!, създадена преди 5 години за популяризиране на късометражни български филми. Двамата са ученици на Георги Дюлгеров и продуцират филми и реклами. Николай приема киното като своя съдба на 21 години. Преди това е състезател по вдигане на тежести и републикански шампион. През 2010 г., когато българската федерация е наказана за 4 години заради непозволени средства, той се отказва от състезателна дейност и учи режисура при Дюлгеров. Александър е син на актьора Стоян Алексиев и брат на Петър Алексиев. Той продължава да се снима активно в България и чужбина. Силни роли има във филмите „Възвишение“, „Пеещите обувки“, „Радиограмофон“, „Войвода“. Току-що е завършил филма „Доза щастие“, в който е продуцент заедно с Николай и се снима. В главна роля е в сериала „Откраднат живот“.

Другите двама в екипа са Полина Атанасова, IT специалист, която се занимава с изграждането на платформата, и Александър Каролев, финансов специалист от Лондон, отговарящ за бизнес и финансовата част.

Шестмесечен къртовски труд

предшества раждането на платформата. Екипът води дълги преговори и разменя стотици имейли за предоставяне на авторските права от Националния филмов фонд, БНТ, „Филм аутор“, „Артист аутор“, „Музик аутор“. Проектът предвижда със средствата от таксите за ползване на платформата да се отчисляват авторски права на продуценти, сценаристи, режисьори, актьори. „Българските кинотворци заслужават този реверанс към тях. Убеден съм, че когато платформата е добре организирана, хората с готовност ще си плащат за този качествен продукт“, казва Александър. Сайтът е добре организиран на основата на най-съвременни облачни технологии, а филмите се стриймват лесно на смарт телевизори, компютри и всякакви мобилни устройства.

„От 10 години живея между Лондон и София и понякога ми се е искало да представя на приятелите си чужденци култови български филми, а нямам достъп до тях“, споделя Алекс. Затова филмите в платформата ще бъдат и с английски субтитри за чужденци. Ще има и български субтитри за глухите хора.

Социологическо проучване, поръчано от екипа, сочи, че 70% от българите биха искали да гледат родни филми. Платформата се стриймва без проблем освен в България и в САЩ, Канада и Европейския съюз, напреднали са преговорите и за Азия.

Създателите не крият, че разчитат много на сънародниците ни в чужбина, които дават мило и драго да гледат българско кино и театър

да подкрепят проекта

като се абонират за платформата. Така ще бъдат подпомогнати българските кинотворци. Програмата минимум на създателите е в някакъв момент платформата да започне да се самоиздържа. Всеки от четиримата има други източници на доходи. Планират също, когато доходите се увеличат, да продуцират нови качествени български филми. Таксата е уеднаквена за всички българи в Родината и в чужбина и месечният абонамент е 7,99 лв. (4,99 USD), тримесечният – 20,99 лв. (13,10 USD), а годишният – 69,99 лв. (43,68 USD).

Никой не е правил статистика колко са българските филми от зората на киното до момента. Затова следващата амбициозна цел на екипа е да създаде каталог на всички български заглавия.

 

От

Български новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *