За какво мечтахме, а какво ни сполетя

Стефан ЗДРАВКОВ,

председател на фондация „Искър“, в. „Сирак“

Мездра

 

През февруари 2020 г. изпратих на кмета  Йорданка Фандъкова покана да свикаме екоконференция, защото и сега смятам, че екологичните проблеми по Искърското поречие трябва да бъдат решавани съвместно от всички общини и гражданите на този регион. Надявам се поне сега да получа някакъв отговор! А понеже вече има поговорка, че „в България без Бойко нищо не става“, се надявам той да намине и към ВЕЦ-Своге, та да го попитам – вместо тези 800 курса на товарни камиони с изгребаните от Искъра  боклуци да се карат в Костинброд, няма ли друго решение? Както се вижда, повечето са пластмасови бутилки. От години у нас се провежда благотворителна кампания „Капачки за кувьози“. Пращах питания до организаторите – добре, нека децата да събират само капачките, но какво става с бутилките от пластмаса? И сега всички видяха отговора – в Искъра са! Не е ли по-добре край Своге или Мездра да се направи, ако не цяло предприятие, поне цех за преработка на пластмаси? ВЕЦ-Своге и в бъдеще ще бъде преграда тези бутилки да не стигат до Дунава и от там – до Черно море!

Скъпи кметове, еколози и граждани от Искърския край, към вас се обръща ако не първият, то поне един от главните виновници за началното изграждане на каскада ВЕЦ „Среден Искър“. От 1992 г. с трийсетина приятели в моя гараж в Мездра си дадохме дума да работим така, щото водите на р. Искър да станат отново чисти, както в детството ни! През 1992 г. правихме конкурси „Мис Искър“ по цялото поречие от Самоков до Червен бряг, гребни регати с лодки по Искър и Дунав. Край с. Реселец, Червен бряг, бе проведена „Екотопия 92“ с участието на 2 хиляди еколози от Европа и любители на нудизма. На 2 август 1993 г. в Мездра организирахме първия весел екопразник „Бира за смет“ и тогава с едно дарение на президента Желю Желев възобнових издаването на в. „Сирак“, който тази година става столетник! През 1995 г. проведохме Първата национална извънстолична конференция на неправителствените екологични организации.

С тези спомени преди година тръгнах с колата по поречието с намерение да стигна до заличеното от картата с. Караш да предам няколко книги на майката на новия екоминистър Емил Димитров, както и покана след 25 години отново да направим екоконференция! Не стана. Та сега, когато Своге и р. Искър се прочуха с „плаващия боклучарник“ край ВЕЦ, отново пращам покана да направим такава екоконференция, да поканим нашия земляк – министър Емил Димитров, да обсъдим възможностите на т.нар. зелена политика или сделка на ЕС и особено на „разделното“ събиране на битовите отпадъци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *