Интуиция: защо трябва по-често да се вслушваме във вътрешния си глас

В нашето забързано време често забравяме да следваме интуицията си. При това тя е истински дар и понякога се оказва по-ценна от разума. С подходяща тренировка може да се научите да разбирате по-добре вътрешния си глас и да му се доверявате.

По-силна от разума

Думата „интуиция“ произлиза от латински и означава нещо като „вглеждам се вътре“ или „разсъждавам“. Зад нея се крие дарбата да вземаш правилното решение – дори когато не можеш да го обосновеш. По този показател интуицията превъзхожда разума, който се нуждае от обяснение за всичко. Следователно да следваме интуицията си означава също да вършим неща, които логическото ни мислене е неспособно да обхване. Докато разумът се нуждае от много по-дълго време, за да обработи дадена информация, то интуицията се обажда за частица от секундата –  проблясък на съзнанието в буквални смисъл на думата.

Гласът на сърцето

Според менталиста д-р Флориан Илген интуиция и шесто чувство не се покриват напълно. Нашето подсъзнание „работи“ с преживяванията ни, тоест с информации, които мозъкът ни вече е обработил и познава. Докато интуицията реагира на нови дразнители отвън. Те постъпват най-напред в сърцето и едва след това достигат до мозъка. Правилно прочетохте! Учените са установили, че сърцето ни разполага със собствена мрежа от около 40 000 нервни клетки, един вид малък мозък. Тъкмо затова е измислен красивият израз „Слушай сърцето си!“.

Противно на всякаква логика

За съжаление в трескавото ни всекидневие не остава време да се вслушваме в интуицията си. Вместо това всичките ни действия са продиктувани от разума и ако противоречат на логиката, бързо изпадаме в отчаяние. Но за човек, който слуша сърцето си, веднага казваме, че има шесто чувство и се възхищаваме на неговата увереност. Няма съмнение, че интуицията е голяма сила.  Не случайно за голяма част от хората е важно да разчитат на предчувствията си, когато им предстоят важни решения. Особено полезно е да имаш връзка с интуицията си, ако се налага да направиш спешен избор.

Вслушване и доверяване

Още Айнщайн е установил: „Интуитивният ум е свещен дар, а рационалният – предан слуга. Създали сме общество, което почита слугата, забравяйки дарбата.“ Време е отново да започнем да ценим повече този дар. Хубаво е, че има много полезни упражнения, с чиято помощ да се научим да долавяме по-ясно гласа на сърцето и да му се доверяваме.

За тях ще ви разкажем по-късно през деня.

Цветелина Велчева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *