„Концерти за бебоци“ става на 7 години

Софийската опера за първи път отвори врати за бременните и майките на новородените деца на 18 януари преди седем години. „Концерти за бебоци“ от инициативата на акад. Пламен Карталов са от най-любимите в програмата на Операта и придобиха широка популярност сред обществеността. На тях родителите имат възможност да направят може би първия истински музикален подарък на децата си. В много специална и уютна обстановка те общуват със своето бебе на по-различен език – този на прекрасната класическа музика.

Във връзка с годишнината на „Концерти за бебоци“ първият ни оперен театър ще представи още два допълнителни спектакъла: на 17 и на 24 януари от 11 ч. на малката сцена.

В Софийската опера на 6 февруари 2008 г. започна Детската образователна програма „Отиваме на опера и балет“. Следващия месец там ще бъде отбелязан още един специален празник – 13 години от образователната програма, която приобщава най-малките към голямото музикално изкуство. Тя започва с операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт, специално адаптирана за деца. За тази програма акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера, изтъква: „Това е мисията ни – упорито, целенасочено и последователно да създаваме нашите зрители, които ще пълнят залите утре, вдругиден, след време.“

Представленията, които се изпълняват пред деца, имат позитивно въздействие върху тях. Музиката и сюжетът в оперите като цяло ги насърчават да мислят креативно, да бъдат по-добри, да преодоляват проблемите, които стоят пред тях. Доказано е, че децата, които отрано започват да посещават представления, получават допълнително възпитание – на любов към света на музиката. И точно това е причината някои малчугани да бъдат много по-възпитани, по-спокойни, по-коректни, когато общуват с околните, и по-внимателни от другите.

Онлайн игра, която достигна до 10 400 души, организира Софийската опера съвместно с издателство „Просвета“ в периода 14-20 декември 2020 г. Децата участваха в томболата, която излъчи петима победители – Катерина Казашка,  Кирил Атанасов, Донка Чолакова, Никол Паунова, Татяна Делева, съобщават от националния културен институт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *