Концесията на кариерата над Белащица няма да се удължава

Инициативният комитет „Стоп на кариерите в Белащица“ проведе поредната си среща с областния управител Пловдив Дани Каназирева за спирането на дейността компанията „Холсим“ над селото. Поводът е провелият се тази сутрин разговор с енергийния министър Теменужка Петкова. На него Каназирева е обсъдила проблемите, които кариерата създава на местното население и решаването на казусите.
         
Преди две седмици със свое решение Административния съд в Пловдив, обяви за незаконно затварянето на кариерата. Тогава магистратите прецениха, че концесионният договор на „Холсим кариерни материали Пловдив” АД за кариерата над Белащица е спрян без основания и актът за това се отменя.
Същевременно в РИОСВ – Пловдив има заведени две инвестиционни намерения – за удължаване на концесията и за разширяване и включване на нова площ. И двете процедури ще бъдат изпратени от Екоинспекцията на най-тежкия процес – ОВОС, която максимално ще защити обществения интерес, подчерта Каназирева.
От своя страна областният управител припомни, че концесионният договор на фирмата изтича на 1 февруари и това не дава поводи за притеснения от страна на местните жители.
Другият концесионен договор, този на „Европейски пътища“, изтича на 3 февруари 2022 година. В момента и той е в съдебна процедура като делото още не е започнало на първа инстанция. След това предстои и становишето на ВАС. Към този момент няма данни този концесионер да е завел инвестиционно намерение за удължаване на срока.
Дани Каназирева бе категорична, че концесионерите имат правото да заявят своите претенции и да обжалват. Но нейн приоритет е спокойният живот и по-чистата околна среда на хората и ще отстоява позицията си, докато е областен управител.
От Министерството на енергетиката са потвърдили, че няма да се удължава договорът за концесия или за разширяване на дейността на „Холсим“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *