Корупция свали естонския премиер

Естонският премиер Юри Ратас подаде оставка заради корупционен скандал, свързан с отпускането на държавен заем на строителна фирма за недвижими имоти.

„В настоящата ситуация, въз основа на моите ценности, взех решението да се оттегля от поста министър-председател на Република Естония. Това решение беше взето след консултация с ръководството на Центристката партия, както и с най-близките ми колеги. Различни решения изглеждаха възможни, но само едно от тях е правилно“. Това заяви Ратас в обръщение.

Оставката му слага край и на настоящата управляваща коалиция, която включва още Консервативната народна партия и партията „Отечество“. Ратас е неин председател. Генералният секретар на партията Михаил Корб обяви, че също напуска поста си.

Естонският прокурор Таави Перн заяви във вторник, че Михаил Корб, съветник на финансовия министър Керсти Крахт, бизнесменът Хилар Тедер и още двама са заподозрени в корупция във връзка с отпускането на държавен заем на фирмата „Порто Франко“.

Според прокуратурата Корб се е договорил с Тедер, че ще дари до 1 милион евро на Центристката партия преди местните избори през октомври. В замяна „Порто Франко“, свързан с Тедер, трябва да получи заем от 39,3 милиона евро от държавата за изпълнението на свой проект.

Естонското правителство одобри заема за срок от шест години при лихва от 2%. Конкурентите на „Порто Франко“ посочват, че стандартният лихвен процент за такива заеми в Естония е 10%. Служители на Охранителната полиция претърсиха офиса на компанията KredEx, чрез които е отпуснат заема.

Според естонските медии, след като е получил кредита Хилар Тедер, е направил няколко дарения на Центристката партия в размер на около 60 000 евро.

Президентката на Естоия Керсти Калюлайд ще връчи мандат за съставяне на правителство на лидера на най-голямата опозиционна партия Естонска реформистка партия Кае Калас.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *