Крум Зарков: България е в бедствено положение вече 11 години

„България е в постоянно бедствено положение в последните 11 години. За некомпетентността на управляващите са виновни ту глобалното затопляне, ту многото дъжд, ту Дядо Боже“. Това заяви Крум Зарков в Народното събрание. В опит да си направят предизборен пиар, ГЕРБ бяха поканили министрите на вътрешните работи Христо Терзийски, на енергетиката Теменужка Петкова, на водите Емил Димитров и на икономиката Лъчезар Борисов, които да дадат информация за наводненията и предприетите от властта действия. Близо 3 часа и половина четиримата четоха сводки, даваха стара информация, хвалиха се колко адекватно са реагирали на бедствията и си измиха ръцете с местната власт.

Социалистите се възмутиха от пълната безпомощност на властта по темата с водите и обвиниха ГЕРБ, че се опитват да избягат от отговорност. „Не е нормално само за седмици страната ни да мине от заплаха за суша в заплаха за наводнения. От безводие – до цунами. Сякаш е напълно нормално половината част от годината хората да се чудят дали ще потече вода от чешмата, а в другата част – дали ще им се наводнят холовете и мазетата“, обърна се към мнозинството Зарков. „Управлението на язоворите от НЕК било добре. Аварийните мерки и последващите много хубави. Енергийната система е стабилна. Оставям настрана въпроса как звучи на онези десетки населени места без ток тази стабилност, те как си я представят“, продължи той. Зарков иронизира екоминистъра, който сравни наводенията с това как, ако някой развърти всички чешми в банята, сифонът не може да я поеме. „Ако това се случи, виновен е човекът. Той е отговорен  за собствената си глупост. А кой е отговорен за глупостта, която прави така, че този някой си спи спокойно в къщата и водата в язовира му я омита? Кой е навъртял тези чешми, кой е наводнил тези сифони? Това признание звучеше така – те язовирите си бяха пълни, но никой не иска да си го признае“, поясни Зарков. Той припомни петте стъпки, обявени от Корнелия Нинова за преодоляването на проблема – водите да станат елемент на националната сигурност, управлението им да е национален приоритет, държавата да  финансира и изгражда напоителни системи, свързани с язовирите, и пълна ревизия на концесиите на язовирите. Въпроси към четиримата министри зададоха социалистите Христо Проданов, Таско Ерменков, Манол Генов, Атанас Костадинов, но не получиха конкретен отговор на нито един.

Екоминистърът прехвърли отговорността за затлачените реки с боклуци на местната власт. Той отбеляза, че има редица общини, чиито кметове не само не чистят деретата и коритата на реките, но дори хвърляли отпадъците край водоемите.

От ДПС бяха категорични, че МОСВ не изпълнява ангажиментите си за превенция от наводнения. Глупава политическа агитация и акция са опитите да се хвърля упрек на действията за преодоляване на препятствията, заяви лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Според гербаджията Красимир Ципов управляващите са изпълнили приоритетите за намаляване на риска от бедствия и сега всичко е под контрол.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *