Майк Пенс ще се кандидатира за президент през 2024 г.

Вицепрезидентът Майк Пенс се опъна на президента Доналд Тръмп, като потвърди победата на избрания за президент Джо Байдън и сложи край на безсмислените усилия на стопанина на Белия дом да отмени резултатите от изборите.

В ход, който вбеси Тръмп, Пенс призна в сряда, че няма правомощията да оспори едностранно гласовете на някои щати в Избирателната колегия, за което президентът и неговите адвокати настояваха.

След края на заседанието на двете камари на Конгреса Пенс каза, че “обявяването на изборните резултати от председателя на Сената се счита за достатъчно основание за избора на президент и вицепрезидент”. И с това сложи точка на необикновения ден на хаос и насилие, след като тълпа от привърженици на Тръмп нахлу в Капитолия, принуждавайки конгресмените да се скрият и да забавят процеса.

При нормални обстоятелства процедурата за гласуване би била формална – последната стъпка в сложния технически процес за избор на нова администрация. Но след като загубиха съдебно дело за оспорване на изборите, Тръмп и неговите съюзници бяха изправени на 6 януари пред последен шанс да се опитат да повлияят на резултата, коментира АП. Според запознати дни наред те опитвали да убедят Пенс, че вицепрезидентът има силата да отхвърля избиратели от щатите, гласували за Байдън, въпреки че по конституция ролята му е до голяма степен церемониална. В изявление в сряда Пенс призна тази реалност и накара Тръмп да стисне зъби от гняв заради неподчинението.

“Моята клетва да подкрепям и защитавам конституцията ме ограничава да претендирам за едностранна власт да определя кои електорални гласове трябва да се броят и кои не”, посочи Пенс.

Според наблюдатели в САЩ ходът на Пенс е бил очакван, но той неизбежно предизвика драматична пукнатина между него и Тръмп, чийто най-лоялен помощник бе 4 г. И докато президентът убеждаваше привържениците си, че Пенс ще оспори гласовете, вицепрезидентът пусна изявление, че няма как да го направи. “Ако Майк Пенс постъпи правилно, ще спечелим изборите”, каза Тръмп на събралата се тълпа, като опитваше до последно да притисне вицепрезидента да се подчини на волята му. “Ако той не го направи, това ще е тъжен ден за страната ни”, каза още държавният глава.

И по-късно в туитър не спести разочарованието си от човека, на чиято преданост разчиташе най-много: “Майк Пенс нямаше смелостта да направи това, което трябваше”.

Пенс също бил бесен, казват хора от обкръжението му. “Познавам Майк открай време – каза републиканският сенатор Джим Инхоф от Оклахома пред “Тълса уърлд”. – Никога не съм го виждал толкова ядосан.” Вицепрезидентът бил огорчен от нападките и безпрецедентния натиск, след като по думите му “съм направил толкова много за Тръмп”.

Смята се, че Майк Пенс има намерения сам да се кандидатира за президент през 2024 г. и поведението му отразява личната му драма – как да остане лоялен на Тръмп, без да потъпче чистия си имидж. То обаче е ясно отражение на един процес, станал особено видим през последните дни – разцеплението на самата Републиканска партия на група крайни лоялисти зад Тръмп, които не признават конституционната система и демократичните институции, и на умерени, които защитават конституционния ред и са против образа, който им създават дивите привърженици на държавния глава.

Социалната мрежа Туитър (Twitter) обяви, че перманентно прекратява достъпа на американския президент Доналд Тръмп до социалната мрежа.

Причината е ролята на Тръмп в провокирането на насилието, до което се стигна след като негови привърженици нахлуха в сградата на Конгреса във Вашингтон по-рано през седмицата.

Според компанията съществува риск от „по-нататъшно подбуждане към насилие“. Платформата бе основния комуникационен канал на Тръмп преди и след избирането му.

Тръмп се опита да пусне свои туитове след блокирането на личната му страница там, но те бяха веднага отстранени от модераторите на мрежата.

След това текстовете на тези туитове бяха разпространени от пресслужбата на Белия дом. „Както аз отдавна казвах, Туитър отива все по-далеч и по-далеч в ограничаването на свободата на словото“, написа Тръмп, цитиран от БТА.

Президентът обяви, че разглежда възможността за създаване на собствена, алтернативна платформа, след като неговата бе блокирана от администрацията на социалната мрежа.

От

Български новини

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *