Невиждан потоп в Турция

Невиждан потоп в Турция. Обилни дъждове валят в Одринска област, нивото на Марица и Тунджа, които извират от България и протичат през района, се е повишило. За Тунджа е бил обявен червен код за опасност, реката е преляла от коритото си и е заляла някои участъци, съобщават местни медии.

От окръжната Дирекция по водите съобщиха, че е обявен жълт код за опасност от преливане на Марица в района на квартал Кърагач с население около 5 хиляди души.

На станцията Киришхане е бил измерен дебит от 938 куб.м/сек. Отвеждането на водите на река Марица в канала Одрин, който се строи в този район специално срещу наводненията, е предотвратило преливането на реката. Окръжната Дирекция по водите съобщи, че след сигнал за повишаването на нивото на реката, са били отворени шлюзовете на канала „Одрин“ и водите на Марица са били отведени в канала.

Така се предотврати опасността от преливане, обясни кметът на Кърагач Агях Коркан. Канал „Одрин“, който представлява байпас на коритото на Марица и е с дължина 7800 метра, освен че служи за предотвратяване на преливането на реката, се използва и за напояване, обясни кметът.

Местни специалисти посочват, че след силното засушаване през лятото и есента на миналата година в последно време в Одринско са паднали валежи от 234 л/кв.м. Нивото на язовирите в района е достигнало 34 процента, информира БНР. По данни на окръжната Дирекция по водите дебитът на Тунджа вече е започнал да спада – от 211 куб.м/сек до 134 куб.м/сек, но дебитът на Марица остава висок.

В Истанбул снощи заваля първият за сезона сняг. Сняг покри високите части и някои от хълмовете на мегополиса (Истанбул е изграден върху седем хълма), а в града бе под формата на мокър сняг. В ранните сутрешни часове също валеше мокър сняг, но скоро след това валежът спря и изгря слънце. Синоптиците предупреждават за нахлуване на студена вълна от Балканите. В събота се очакват валежи от дъжд, които в неделя ще преминат в сняг.

standartnews.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *