Отварят първата по рода си морска библиотека у нас

Първата по рода си у нас библиотека на картографията и морското дело ще бъде открита в рибарското селище Ченгене скеле край Бургас.

 

 

Това разказаха жители на китното крайморско селище, които от няколко години събират и съхраняват хиляди тематични книги.

 

 

Идеята тръгва от потомък на възрожденците братя Миладинови, предава NOVA.

 

 

„Идеята тръгна още преди четири пет години, за създаване на една библиотека и народно читалище, където ще се представят морски неща, картографии, мореплавателни карти, архиви на морски вестници”, споделя Димче Миладиноски.

 

 

Читалището ще се помещава в новострояща се мултифункционална зала край „Ченгене скеле”.

 

 

Веднага след като книгите бъдат подредени в читалището, първите планове на местните е в чест на морското творчество Ченгене скеле да бъде домакин на фестивални вечери на поезията.

 

 

„Рибарски вечери на поезията от световен ранг. Народното читалище вече е факт, имаме регистрация, имаме дарения на много книги, архиви, карти. Общо над 30 хиляди на брой са в момента”, обяснява Миладиноски.

 

 

Сред събраните книги, които рибарите ревниво съхраняват, вече има богата колекция от проза, поезия с морска тематика, учебници по ветроходство, разкази за леководолазна дейност, сборници за флота от няколко войни, корабни дела и картография, списания с морска тематика от миналия век, както и романи за пирати и фантастика.

 

 

„От цялата страна се обаждат хора, които искат да ни предоставят такава литература, с морска насоченост. Стара периодика, така че ще трябва да мислим много сериозно върху бъдещата сграда, бъдещо съхранение на това богатство, тъй като по всяка вероятност ще бъдем единствено читалище с морска насоченост”, смята кметът на селището Димитър Янчев, като допълва, че проектът се ползва и с подкрепата на Националната библиотека.

 

АВТОРKmeta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *