Пентагонът май ще преразглежда изтеглянето си от Афганистан

Пентагонът допуска преразглеждане на решението за изтегляне на американските войски от Афганистан заради нарушените от талибаните мирните споразумения, съобщи АП.

Изказвайки се в четвъртък на брифинг за пресата, помощник-шефът на Пентагона по обществените въпроси Джон Кърби потвърди, че в момента в Афганистан има около 2500 американски войници.

„Понастоящем не са взети решения как ще изглежда това присъствие на силите в бъдеще. И бих казал следното на лидерите на талибаните: вие усложнявате окончателното решение за присъствието на САЩ в Афганистан поради нежеланието си да поемате ангажименти за разумни, устойчиви и надеждни преговори „, каза говорител на Пентагона. „Талибаните – каза Кърби – не са изпълнили задълженията си към Съединените щати“.

Във връзка с това му беше напомнено, че в съответствие със споразуменията с талибаните САЩ трябва да изтеглят всички свои войски от Афганистан до май. „Не искам <…> да предвиждам определени резултати.

Мога да кажа, че целта все още е налице, знаем за крайния срок през месец май. Въпреки това, ние ще вземаме решения по трезв и рационален начин, водени от това, което отговаря на всички наши интереси, както и на нашите партньори в Афганистан и партньори и съюзници от НАТО „, отговори Кърби.

Според него Вашингтон, заедно с чуждестранни партньори, в момента търси „най-добрите решения за бъдещето при наличието на сили“ на коалицията в Афганистан. „Ще разгледаме всичко в голям мащаб“, каза Кърби.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *