Сенатори ще оспорят победата на Байдън

11 сенатори републиканци начело с бившия претендент за президентската номинация Тед Круз смята да създадат избирателна комисия за оспорване на резултатите от президентските избори в редица американски щати, предаде ТАСС. Те се позовават на прецедента от 1877 година, когато заради спорните резултатите в щатите Луизиана, Флорида и Южна Каролина бе създадена специална комисия, включила по петима представители на Сената, на Камарата на представителите и на Върховния съд. „Ние трябва да последваме този прецедент. Конгресът трябва незабавно да назначи избирателна комисия с всички пълномощия за разследване и установяване на фактите, да извърши извънредно 10-дневно разследване за резултатите от изборите в спорните щати. След това отделните щати трябва да разгледат изводите на комисията и да свикат специални сесии на законодателите си за внасяне по необходимост на промени в резултатите“, казва се в съвместното заявление на сенаторите.

Вицепрезидентът Майк Пенс приветства инициативата на 11-те сенатори.

На 6 януари ще се проведе съвместно заседание на двете камари на Конгреса, което трябва да потвърди резултатите от гласуването на Избирателната колегия, която вече обяви победата на демократа Джозеф Байдън. Законодателите могат да оспорят резултатите от гласуването в един или друг щат. Възражението трябва да бъде направено в писмена форма най-малко от един представител на Камарата на представителите или на Сената. Съпартийците на Доналд Тръмп смятат да гласуват срещу кандидатурите на колегията „от спорните щати…преди 10-дневната проверка да е приключила“. Според тях броят на нарушенията през сегашната избирателна кампания е небивал. В Сената тома смята да направи републиканецът Джош Хоули, който ще възрази възрази срещу сертифицирането на изборния резултат в щата Пенсилвания.

Ако протестът бъде подаден, заседанието на Конгреса ще бъде спряно, за да могат двете камари поотделно да обсъдят и да гласуват по дадения въпрос. Ако поне една от двете камари не подкрепи протеста, той се отменя. Очаква се това да направи Камарата на представителите, където мнозинство има Демократическата партия, чийто кандидат бе именно обявения вече за победител Джозеф Байдън. Именно затова експертите смятат, че инициативата на 11-те сенатори може само да отложи, но не и да отмени окончателното обявяване на Байдън за победител. Встъпването в длъжност на новоизбрания президент е предвидено за 20 януари.

Междувременно рекордните 3 милиона американци са участвали на ранното гласуване в двата балотажа в щата Джорджия за последните две места в Сената. Самият изборен ден е на 5 януари. Ако вотът бъде спечелен от представителите на Републиканската партия, тя ще запазят мнозинството си и ще може да блокира законодателните инициативи на Джо Байдън.

Станаха известни подробностите от инцидента с дома на лидерката на Камарата на представителите Нанси Пелоси, пред който вход бе подхвърлена свинска глава и бе разлята изкуствена кръв. Сред надписите на вратата на гаража на дома й в Сан Франциско се вижда задраскана сумата от $2000 долара еднократна помощ за всеки американец, предложена от демократите. „Отменете плащането на наем!“, „Искаме всичко!“ и „Универсален минимален доход“. Отстрани са оставени символите на антихристите: кръг с изписана в него буква А.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *