Силистра търси най-оригиналната автентична мартеница

Община Силистра и Художествена галерия обявяват конкурс за оригинална автентична мартеница – „Бели и червени – 2021г.“

 

 

Мартениците ще бъдат подарени на медиците от първа линия в гр. Силистра.

 

 

Регламент за участие:

• В конкурса „Бели и червени – 2021г.“ могат да участват индивидуално деца, ученици, възрастни, както и институции: детски градини, училища, центрове за подкрепа на личностното развитие, народни читалища, културни институти и др.

 

 

• Изработените мартеници се представят до 25.02.2021 г. в Художествена галерия, при спазване на противоепидемичните мерки, с името на автора и телефон за връзка, поставени в плика с мартениците. Изложба с мартениците – на 26.02.2021 г. в Художествена галерия – Силистра.

 

 

• Снимка на мартениците се изпраща на [email protected] или на съобщение във фейсбук страницата на Община Силистра, от 25.01.2021 г. до 25.02.2021 г.

 

 

Критерии за харесване:

• Оригиналност и красота на изработката, орнаментика, присъствие на етнографски и природни мотиви, използвани материали за пресъздаване на народната традиция.

Участниците в конкурса, събрали най-много харесвания на снимките на мартениците във фейсбук страницата до 25.02.2021 г., ще бъдат отличени с грамота от кмета на Община Силистра и подаръци.

 

 

Да съхраним българските народни обичаи с изработване на мартеници и да поздравим медиците от Силистра за силния им дух и всеотдайност, за здраве и добруване.

 

 

Мартеницата е символ на пролетта, надеждата и пробуждащата се природа. Да преплетем червените и белите конци и да дадем от себе си частица красота, за да стане този свят по-добър!

 

 

Снимка: Община Силистра

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *