Стар цирк на нов глас

Поредната проверка на КЕВР за високите ноемврийски сметки за парно приключи както всички досегашни – без установени нарушения на  „Топлофикация София“. В петък регулаторът прие доклада от проверката след жалби на абонати и подкара стария цирк на нов глас. Чиновниците на Иван Иванов не били установили нарушения при  продажбата на топлоенергията. Проблемът с оплакванията от високите сметки идвал от това, че хората не били добре информирани за начина, по който се извършва фактурирането. Комисията все пак отчита, че общинската фирма не е предоставила разбираема и достъпна информация „относно дължимите месечни суми за отопление при прогнозна консумация, които зависят пряко от последната изравнителна сметка на съответния клиент и общата месечна консумация на съответната сграда. Фактор за повишената консумация на топлинна енергия били хората, работещи вкъщи, и дистанционното обучение на учениците“, пише в становището на комисията, която буквално повтаря стари оправдания на топлоснабдителната фирма. През проверявания период липсвала последователна политика от страна на дружеството за информиране на клиентите за принципите за дялово разпределение. Добро утро, регулатори.

Горката топлофикация! Разкатаха я от проверки миналата година. Първата бе през пролетта, когато се появиха исканията за необосновано високото поскъпване на парното и топлата вода от 1 юли. Даже Той се разсърди и ритна стола на шефа на КЕВР Иван Иванов, защото проспал ситуацията. Мястото досега стои незаето, а цените останаха без промяна, поне засега. За втори път циркът се разигра през лятото, когато актуални бяха изравнителните сметки. Хаосът с фактурите стигна даже до парламентарната енергийна комисия. Но и там така и не е стана ясно защо има разминаване между представените изравнителни сметки на топлинните счетоводители и последващите сметки на „Топлофикация София“. Депутатите не свършиха нищо конкретно, освен да измислят поредните проверки на доставчиците на топлинна енергия и на топлинните счетоводители. Проверките и тогава завършиха с общи и нищо незначещи изводи и препоръки, които не можаха да стоплят измамените потребители.

Когато през есента на миналата година „Булгаргаз“ поиска поскъпване на синьото гориво с над 20 на сто енергийният министър Теменужка Петкова реагира като ужилена и назначи поредната проверка, като блокира решението. Заповедта на Петкова дойде ден преди големия антиправителствен протест „Велико народно въстание“ на 2 септември. Тя блокира новите цени и по време на второто издание на демонстрацията, което бе ясен знак, че решението е политическо, а не експертно. Ясно бе и Кой го нареди. Проверката доказа, че цената на природния газ е образувана правомерно и на поскъпването бе дадена зелена светлина.

През септември КЕВР обяви, че също започва проверки как топлофикациите са възстановили пари на абонатите си, след като „Булгаргаз“ и „Газпром“ договориха през март по-ниски цени със задна дата от август 2019 г. През декември последва нова проверка – този път за ноемврийските сметки.

Хора, крайно време е да спрете с тези безсмислени циркове, които подхващате на нов глас, просто защото идват избори. Тези проверки с предизвестен край няма да ви спасят. Въпреки че след недоволството „Топлофикация София“ успя за декември незнайно как да свали сметките с 20 на сто. Въпреки работата вкъщи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *