„Сцена Дерида“ кани на премиера на иновативен спектакъл на Живко Желязков

Компания „Дерида“ започва новата 2021 г. с дългоочакваната премиера на сценичната версия на „Fractus“ – визуален танцов пърформанс, като резултат на двугодишен проект между пет от водещите в Европа организации в сферата на съвременния танц. На 22 и 23 януари от 19.30 ч. на „Сцена Дерида“ в София (ул. „Цар Самуил“ 32) ще се състои премиерата на визуално-танцовия спектакъл „Fractus“, при спазване на ограниченията, които гарантират безопасна среда на гостите, научи ДУМА от организаторите.

Партньори на проекта са италианската емблематична компания – Балетът на Рим (Balletto di Roma), италианският университет Сапиенца, Държавният полски театър (Polish dance theatre), чешката компания „420 People“ и португалската танцова компания „Алмада“. Първоначалната концепция за представяне на проекта е да бъде част от фестивал, който да се ротира в петте партньорски държави и да представя пет различни танцови продукции. Поради пандемичната ситуация концепцията претърпя промяна и формата на представяне се превърна в хибридна – между дигиталното и реалното, обясняват от екипа.

„Fractus“ е визуален танцов пърформанс, в който телата взаимодействат помежду си в определена геометрична структура. В представлението тази вътрешна взаимовръзка се развива многопластово, като изгражда универсална закономерност в отношенията, която асоциативно повежда зрителя към лично преживяване. Тази визуална експресия следва естествената закономерност на фракталите, които са геометрични фигури, изградени от по-малки себеподобни части. Те се движат в т.нар. организиран хаос, в който всяка съставна част развива своя траектория, ограничена в обща геометрична фигура. Концепцията на представлението предоставя възможност за наблюдение от различни перспективи, което позволява на зрителя да изгради свое триизмерно пространство.

Концепцията и хореографията са на Живко Желязков, избран за един от водещите европейски хореографи за 2018 г. от платформата „Aerowaves – dance across Europe“, а визуалната среда – на Владислав Илиев от студио „Форматик“, познат със своите мапинги в градска среда. Звуковата среда е на композитора Иван Шопов, чиито проекти „Авигея“, „Тригайди“ и лейбълите „Балкански“ (Balkansky и COOH) набраха световна популярност. Изпълнители са Филип Миланов, Вяра Болградова, Симона Тодорова и Ивона Машова, чиито физически умения прекрачват границите на възможното.

Представления на „Дерида“ са гостували в Израел – Тел Авив (Suzanne Dellal Center) и Йерусалим (Machol Shalem Dance House), Канада, Германия, Пекин, Швейцария, Испания, Македония, Румъния, Унгария и др.

Визуалният танцов пърформанс „Fractus“ е създаден в рамките на „Clash – when classic and contemporary dance collide and new forms emerge“ и с финансовата подкрепа на Столичната община, Дирекция „Култура“. „Clash – when classic and contemporary dance collide and new forms emerge“ – съфинансиран от Програма „Творческа Европа на Европейския съюз (Grant Agreement No 2018-2032/001-001), Програма „Култура“, Столичната община; НФ „Култура“.

 

 

 

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *