„Топене на пръстени“: Елин Пелин възстанови стар ритуал

Община Елин Пелин възстанови ритуала „Топене и вадене (наричане) на пръстени”, който има дългогодишна история в този край. Той се изпълнява в последния ден на старата година и на първия ден от новата – Васильовден. Участниците в него наричат пръстени, бижута и предмети за здраве и берекет, а традицията се предава от поколение на поколение.

 

 

На 31 декември 2016 г. на чешма „Гайдарец“ в гр. Елин Пелин обичаят „Топене и наричане на пръстени“ за първи път отново оживява. Девойки и невести натопиха своите накити, заедно със зелена клонка или ябълка, в специално приготвените менци, а жените от фолклорната група към НЧ „Елин Пелин 1896″, гр. Елин Пелин изпяха характерните за обичая песни. И хоро се изви на чешмата, и песни се пяха, както някога е било, не само по празник. Днес от общината отново разказват за тори ритуал.

 

 

На 1 януари замръзналата вода с украшенията бе предвещание за здрава и силна година. Млади и стари се вълнуваха какво ще бъде предречено за тях, когато накитът им бъде изваден от менците. Сред пожеланията имаше за сватба, за любов, за рожба в семейството, за нов дом, за здраве и учение, за късмет от лотарията, за здраве през годината, за благоденствие и много други…

 

 

По време на ритуала се пее песента „Здравчо, горчо“.

 

 

„Благодарим на всички, които се включиха в организацията и възстановяването на обичая, превеждан на чешма „Гайдарец“ в гр. Елин Пелин, в периода от 2016 до 2019 година! С пожелание за една много здрава и щастлива Нова 2021 година!“, посочват от общината.

 

 

На кадъра – г-жа Петрана Реджова, член на читалищното настоятелство, разказва историята на обичая в елинпелинско.

 

 

Източник