Трогателна история за нестабилните отношения между дядо и неговия малък внук

Представете си двубой между възрастен мъж и малко момче. Една и съща кръв тече във вените им. Единият – Даниеле Маларико, е успешен илюстратор, чиято репутация бавно избледнява. Другият – Марио, е неговият четиригодишен внук. По-възрастният е живял години наред в усамотение, фокусирайки се натрапчиво върху работата си. По-младият е оставен от своите ерудирани родители с дядо си за 72 часа. Затворени в апартамент в Неапол, изпълнен с призраците на собственото детство на Маларико, дядо и внук мерят остроумие, докато навън дебне Неапол – лукав, яростен и страстен град, чието влияние не се разклаща лесно.

„Лудории“ на Доменико Старноне разказва за драматичния опит на един дядо да се грижи за четиригодишния си внук в продължение на четири дни. Романът се люлее от миналото към сегашното, като дядото – художник, живеещ в Милано и приближаващ края на кариерата си, размишлява върху скромното си детство в Неапол и поставя под въпрос постиженията си в живота, докато се опитва да отговори на нуждите на своя търсещ внимание внук. Разсъжденията върху изкуството, времето и амбицията са вградени в основния комичен сюжет и остър диалог.

Доменико Старноне (роден през 1943 г. в Неапол) е писател, сценарист и журналист, един от най-известните италиански романисти. Работил е като гимназиален учител и редактор на няколко вестника и сатирични списания. Публикувал е романи и разкази, по чиито мотиви са заснети филми. През 2001 г. е спечелил наградите „Стрега“, „Неапол“ и „Кампиело“ с романа си „Улица „Джемито“. Романът „Връзки“ е публикуван в повече от 30 страни и е носител на наградата „The Bridge“ за най-добър роман на 2015 г. А „Лудории“ е международен бестселър, включен в краткия списък на Националните награди за книги в САЩ през 2018 г.

Книгата може да бъде купена от сайта на издателство „Авиана“ (Бургас) www.avianabg.com.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *