Тръмп забрани още китайски приложения

Aмериканският президент Доналд Тръмп издаде нова забрана за още няколко китайски приложения. Този път на американските компании се забранява да извършват транзакции с осем приложения, включително популярната платформа за плащания Alipay, съобщава Reuters.

Забраната идва две седмици преди Тръмп да трябва да предаде поста си на новоизбрания президент Джо Байдън. От Белия дом коментират, че целта на забраната е да се намалят рисковете за американските граждани.

Заповедта на Тръмп дава задача и на търговското министерство на САЩ в рамките на 45 дни да определи кои точно транзакции да бъдат забранени. Тя е насочена към AliPay, QQ Wallet и WeChat Pay. Освен това забранени са и приложенията CamScanner, SHAREit, Tencent QQ, VMate и WPS Office.

На теория потребителите ще могат да продължат да ги използват, но след като са забранени транзакциите на американски компании с тях, това ще ограничи функционалността им. Аргументите на Белия дом са, че тези приложения събират много данни за хората, „включително чувствителна информация, която може да ги идентифицира лично“.

Реалното изпълнение на заповедта ще остане за администрацията на Байдън. Новоизбраният президент не е коментирал плановете си за отношенията си с китайските технологични компании. На теория той може да отмени заповедта още в първия си работен ден.

Въпреки това сегашната администрация смята да действа бързо. Департаментът по търговия е решил да обяви кои транзакции са забранени преди 20-ти януари т.г., което е и денят за встъпване в длъжност на Байдън.

Заповедта е сходна с тази, която Тръмп издаде през лятото и забрани транзакции с WeChat и TikTok. Тези забрани обаче бяха блокирани от американския съд и не влязоха в сила.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *