„Февруари“ на Камен Калев открива 25-ия „София филм фест“

Най-новият филм на Камен Калев „Февруари“, представен в „Works in Progress“ на 17-ия „София мийтингс 2020“, получи заслужено признание – участие в официалната селекция на Кан 2020. Най-авторитетният филмов фестивал в света бе отменен миналата година поради пандемията от КОВИД-19, но оповести филмите от основната си програма, за да даде шанс на тези творби да намерят своята фестивална съдба и възможност за разпространение.

„Февруари“ е четвъртият пълнометражен филм на Камен Калев, един от най-талантливите и успешни режисьори на новото българско кино. Творбата е копродукция между България и Франция (Waterfront Film & Koro Films), а историята проследява живота на един човек – когато е 8-годишно момче, младеж на 18 и вече като 82-годишен възрастен мъж. Пътят изглежда предопределен и монотонен – в родното място и извън него, в жега и в студ, ала по всяко време сякаш една невидима сила присъства в битието… Тя е част от нас и по тайнствен начин ни кара да продължаваме напред, към смъртта… Главната роля във „Февруари“ е поверена на Иван Налбантов. Филмът е финансиран с подкрепата на НФЦ и „Евроимаж“. Световен разпространител е френската компания „Мементо филмс интернешънъл“, научи ДУМА от Светлана Дамянова от „Арт фест“.

Камен Калев е познат на публиката в Кан още от 2005 и 2007 г., когато представя в „Седмица на критиката“ късометражните си филми „Върнете заека“ и „Лошият заек“ (в съавторство с Димитър Митовски). Пълнометражният му дебют „Източни пиеси“, както и неговият втори филм „Островът“, започват като проекти от „София мийтингс“. И двата филма участват в „Петнайсетдневката на режисьорите в Кан“, съответно през 2009 и 2011 г. През 2014 г. Калев отново е в Кан като режисьор на фрагмент от филма-омнибус „Мостовете на Сараево“. През 2020 г. най-новата му творба бе включена в официалната селекция и привлече вниманието на световните киноспециалисти към България. Филмът участва във фестивалите в Солун, Севиля, Берген, Йерусалим, Стокхолм и др. През ноември 2020 г. бе представен и в Токио, където през 2009 г. Калев спечели Голямата награда за най-добър филм с „Източни пиеси“.

Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *