Хитри идеи как да спестите пари

Случва ли ви се да останете без пари дни преди заплатата? Всеки път си казвате, че другия път трябва да си разпределите по-добре финансите, но нещо изниква и отново се оказвате в неизгодна позиция. Тук ще ви предложим някои идеи не само как да ви стигат порите до заплата, но също и как да спестявате:

  1. Пари настрана

Определете процент от заплатата си, който да приберете някъде или да внесете в банка. Пари, за които просто забравяте, все едно са ви понижили заплатата. Вие определете какъв процент можете да си позволите, но не е препоръчително това да бъде под 10 и над 20 процента. Важно е обаче да запомните, че първо отделяте тези средства, след това разполагате с останалите, както намерите за добре.

  1. Приоритети

Направете си списък с разходите по важност. На първо място – дългове/заеми/вноски. На второ място – сметки. Останалото можете да харчите както намерите за добре, като оставите поне 10 процента заделени настрана.

  1. Разделени разходи

Този метод е подходящ за хората, които не си двата ясна сметка колко много пари харчат.

Разделете парите си на две. Едната част използвайте, за да посрещате ежедневните си нужди. Втората част вложете в банка. Ако или когато парите за всекидневните разходи привършат, изтеглете половината от сумата за месеца, която сте внесли в банка.

  1. Пликове

Разпределете заплатата си в пликове и надпишете всеки един: сметки, храна, лекарства и т.н. Надпишете един плик „Друго“, за да можете да взимате от него, в случай че изникне нещо непредвидено.

  1. Седмица по седмица

Този метод е сред най-предпочитаните от хората, които не могат да разпределят правилно средствата си. Отделете от заплатата си сумата, която ви е необходима за покриване на битовите сметки. Останалата част разпределете в 4 плика – по един за всяка седмица. Пробвайте докъде ще ви стигнат парите и дали ще се ограничавате от покупки, за които впоследствие съжалявате.

По материали от Bright Side

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *