„ЧАСЪТ НА ЗЕМЯТА“ – РЕЗУЛТАТИ ОТ КОНКУРСА на ССП

На 27 ноември станаха известни резултатите от литературния конкурс „Часът на Земята“, организиран от Съюза на свободните писатели в България със съдействието на ПК “ Екогласност“. Идеята на конкурса бе да насочи вниманието на хората към все по-застрашаващите живота на планетата и нейните жители екологични проблеми, дължащи се в голяма степен на човешката дейност и нейното разрушително въздействие върху чистотата на въздуха, водата и почвата. Със своето творчество хората на духа и перото могат и дават своя значителен принос в това отношение.

Журито на конкурса в състав Ирина Александрова – първи зам.председател на ССПБ, Елена Влашка и Димитър Йовков, определи следните награди.

В раздел “ Поезия“-

Първа награда – Светослав Славов – София за стихотворението “ Кръговрат „. Втора награде -Мария Атлиман – София за “ А после?“ Трета награда – Людмил Симеонов- Свищов -“ Наследство“

В раздел “ Проза“ първа награда не се присъжда. Две втори награди получават – Дарина Илиева, с. Зверино, общ. Мездра за “ Има Господ за тази работа“ и Рада Въртунинска – гр. Добрич за “ Климатът и аз.“ Третата награда е за Мариана Дафчева от Асеновград за “ Часът на Земята „.

Поощрителни награди се присъждат на Димитър Хаджитодоров – София за разказа “ Природоприятел: и на Здравко Колев от Бургас за “ Морето на моето детство“.

Награда за най-добър млад поет получава Божана Славкова от Бургас за стихотворението “ Внимание !“ Опасност!“

Ето и самото стихотворение на 16 годишната Божана:

ВНИМАНИЕ! ОПАСНОСТ!

Виж! Цвете!

Нужна ли му е маска?

А ръкавици?

Ще те зарази ли с Природа?

Моля те, мократа ти кърпичка не ми е нужна,

за да пораста.

Зелена съм и пролетна

и не мириша на дезинфектант.

Не се страхувам,

въпреки това, че идва лято и ще пожълтея.

Тревичка съм и ви се смея!

Информация Димитър Йовков, София

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *