Четирима убити, 30 задържани и десетки иззети оръжия след блокадата на US Конгреса

Четирима починали, 30 арестувани, две открити от властите и унищожени взривни устройства и пет иззети оръжия. Това е равносметката до момента след сблъсъците в сряда в сградата на американския Конгрес.

Обвиненията срещу арестуваните не са ясни все още. В редица градове на поне 2 щата бе въведен вечерен час – от 18 часа в сряда до 18 часа в четвъртък.

От него са изключени само служители на първа линия.

Президентът Доналд Тръмп и новоизбраният Джо Байдън призоваха за спокойствие и край на безпрецедентната атака. Вицепрезидентът Майк Пенс и новоизбраната Камала Харис се присъединиха към тези призиви.

Байдън отсече, че случилото се е бунт, но не и протест. Тръмп обаче настоя, че все пак вотът е бил откраднат и разбира болката на поддръжниците си.

Бившият американски президент Барак Обама също коментира темата, като в изявлението си предложи избор на републиканците – да продължават с опасното си за страната самозалъгване или да излязат с чест от положението като признаят загубата си и спасят Америка от разделение. Той припомни, че много видни фигури от партията на Тръмп вече са се произнесли и са избрали гласа на разума.

Припомняме, че сред тези гласове бе и старият противник на Тръмп – сенатор Мит Ромни, който бе особено остър в критиката си за неуважителното отношение към волята на избирателите.

Бившите президенти Джордж Буш и Бил Клинтън осъдиха насилието в столицата на страната в сряда, но и президента, който го подклади.

Буш, единственият жив бивш президент на републиканците, заяви, че е „ужасен“ от действията на някои политически лидери след изборите и нарече „хаоса“ в Капитолия на САЩ „отвратителна гледка“.

„Ето как се оспорват резултатите от изборите в бананова република, а не в нашата демократична република“, написа бившият президент в изявление, публикувано в сряда вечерта. „Ужасен съм от безразсъдното поведение на някои политически лидери след изборите и от липсата на уважение, проявено днес към нашите институции, традициите и правото ни.“

Той не споменава конкретни имена.

Клинтън, демократ, очаквано открито обвини Тръмп. „Днес се сблъскахме с безпрецедентно нападение над нашия Капитолий, нашата конституция и страната ни“, каза той в изявление. „Нападението беше подхранвано от повече от четири години отровна политика, разпространяваща умишлена дезинформация, посяваща недоверие в нашата система и изправяща американците един срещу друг“, пише Клинтън. „Доналд Тръмп и неговите най-ревностни активисти, включително и в Конгреса, го направиха, за да отменят резултатите от избори, които загубиха.“

След 4-часовата блокада, Капитолият бе обявен за „обезопасен“.

Световните лидери вече изразиха тревогата си и призоваха за възстановяване на реда и демокрацията. Прави впечатление мълчанието по темата на бразилския президент Жаир Болсонару, известен съюзник на Тръмп.

Междувременно, двете камари на Конгреса отново заседават по резултатите от президентските избори. Очаква се в следващите часове да има резултат.

С голямо мнозинство бе отхвърлено възражението на републиканците за вота в Аризона.

Припомняме, че 6 януари бе важен ден, тъй като трябваше окончателно да стане ясен новият американски президент.

Но сесията в Конгреса бе прекратена – първо заради сигнали на републиканци, които не признават вота в някои щати, а след това от гневни протестиращи, които щурмуваха сградата и въпреки охраната ѝ успяха да нахлуят.

Републиканците са убедени, че изборите са „откраднати“. Част от тях обаче вече са склонни да признаят победата на Байдън и призоваха Тръмп да спре с „недостойните“ си изяви, които позорят Белия дом.

В същото време, демократите постигнаха исторически победи на изборите в щата Джорджия.

Twitter ограничи активността в профила на президента на САЩ Доналд Тръмп за 12 часа.

Последните 3 съобщения него са били премахнати.

По-рано в сряда екипът по безопасност на социалната медия обяви, че ще предприеме действия по всяко съдържание, което нарушава правилата“. По-късно стана ясно, че и с профила във Фейсбук се е случило същото.

Автор:

news.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *