Шотландия иска компенсации от Лондон за Брекзит

Шотландската национална партия поиска от британския премиер Борис Джонсън да плати милиарди паунда обезщетение на Шотландия за нарастващите разходи след Брекзит, предаде „Гардиън“.

Припомняме, че партията отдавна се бори за независимост на Шотландия и настоява за втори референдум.

Брекзит пък засили още повече тези настроения

Консерваторите на Джонсън трябва да се извинят на шотландския бизнес и да изплатят обезщетение на Шотландия за дългосрочните щети, които нанасят на икономиката ни – струвайки ни милиарди загубена търговия и растеж, каза Иън Блекфорд, лидер на националистите в британския парламент.

Блекфорд обяви Брекзит за ненужен акт на икономически вандализъм, нанесен против волята на Шотландия.

На референдума за Брекзит през 2016 г. Шотландия гласува с 62 процента „за оставане в ЕС “ срещу 38 за „развод“, докато Великобритания като цяло гласува 52-48 „за“ напускане.

Припомняме, че отишлата си 2020 г. е безпрецедентна в историята на Европейския съюз. За първи път държава членка официално напуска Общността. Присъединила се към Европейската икономическа общност (предшественик на ЕС) през 1973 г., Великобритания се отдели от евроинтеграционните процеси и тръгва по свой път 4 г. и половина след референдума за Брекзит.

Напускането на ЕС и провеждането на преговори за договаряне на споразумение за бъдещите отношения бяха сред основните международни теми през изминаващата година.На 31 декември в 23,00 часа по Гринуич преходният период изтече и Великобритания официално прекрати членството си в единния пазар и митническия съюз, което окончателно слага край на продължилата повече от 4 г. драма около „развода“ между ЕС и Обединеното кралство.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *