Болшунов спечели масовия старт от веригата „Тур дьо Ски“

Носителят на големия Кристален глобус за миналия сезон Александър Болшунов спечели масовия старт на 15 км класически стил от 15-о издание на веригата по ски бягане „Тур дьо Ски“ във Вал Мюстаир (Швейцария). Това беше второ състезание от надпреварата, която е част от Световната купа.
Болшунов измина трасето за 34:09.8 минути.

„Преследването по принцип е сложно състезание. Има много още етапи, не трябва да си правим изводи след първите два старта“, каза след финала руснакът, който записа втора победа за сезона и 18-а в кариерата си.

Втори на 23.5 секунди остана трикратният олимпийски шампион на 15 км Дарио Колоня от Швейцария.
Любопитен момент се случи малко преди финала, след като руснаците Евгени Белов и Алексей Червоткин се сблъскаха и паднаха. Те заемаха второ и трето място преди инцидента.

Друг представител на Русия Иван Якимушкин напусна трасето, за да избегне сблъсъка, но завърши на трето място в класирането на 25.3 секунди след победителя.

След състезанието Червоткин, който финишира седми, беше дисквалифициран и резултатът му беше анулиран.

В класирането за веригата след два старта Болшунов има аванс от 1:00 минута пред сънародника си Артьом Малцев и 1:10 минута пред шведа Оскар Свенсон, но до края остават още шест състезания.

В генералното класиране за Световната купа по ски бягане води Болшунов с 608 точки, пред Фредерико Пелегрино (Италия) с 324 и норвежеца Йоханес Клаебо с 296.

Пелегрино завърши 27-и в днешното състезание на 1:29.6 минути след Болшунов.
Следващото състезание от „Тур дьо Ски“ е преследване и ще се проведе утре отново в Швейцария.
(ИК)

 

https://www.sportal.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *