Президентът обяви датата на изборите

Румен Радев направи официално обръщение към нацията

Президентът Румен Радев обяви датата на парламентарните избори напролет. Вотът ще се състои на 4 април, за което вече държавният глава е подписал указ.

Според Радев изборите придобиват съдбовно значение. Той подчерта необходимостта от промени в Изборния кодекс, които не бивало да се изчерпват само с осигуряване на правото на глас на карантинираните.

„Очаквам законодателят да разгледа и гласува други предложения като гласуване по пощата на българите в чужбина, видеонаблюдение в избирателните секции и излъчване на процеса по броене на бюлетините и оформянето на изборните протоколи”, добави той.

Държавният глава беше категоричен, че от отговорността на институциите зависи съхраняването здравето на хората, гарантиране правото на глас на всеки българин, ефективността и прозрачността на изборния процес.

 

 

Според него, макар отдавна да е било известно, че изборите ще се провеждат в условията на пандемия, никоя от отговорните институции не е предприела адекватни законови и организационни мерки в настоящите условия.

„Благодаря на всички, които се отзоваха на поканата ми за консултации. Откритите дискусии показаха, че въпросите са повече от отговорите”, обърна се той към участвалите в срещите на „Дондуков” 2.

По думите му всеобщ бил консенсусът, че отговорните органи трябва да обявят възможно най-рано ясни здравни мерки. „Имат решаващо значение за предизборната кампания, за набирането на членове на избирателни комисии и за избирателната активност”, обясни президентът.

Държавният глава поиска осветляване на изборната администрация на всички нива и на „Информационно обслужване, както и актуализиране на избирателните списъци.

Радев обясни, че очаква ЦИК в кратки срокове да даде възможност на всички политически субекти и обществени организации, които имат желание, да участват в процеса по сертифициране и тестване на машините за вота. За последната партида от тях е получил уверение, че ще бъде доставена 25 дни преди вота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *