Великият рестарт: Какво бъдеще след Covid-19 ни готвят контролиращите елити

С пускането на ваксините в ход човечеството изглежда ще спечели борбата срещу коронавируса. Но някои елити, планиращи посткоронавирусен „Велик рестарт“, не искат да се върнат към нормалното. Ето какво са планирали вместо това, разкрива “Раша Тудей” (РТ).

Откакто заключванията и разпоредбите станаха част от ежедневието през последната година, политиците по целия свят помолиха своите граждани да приемат „новото нормално“. Фразата стана повсеместна и след като ваксините се приближиха по-близо до внедряването, тя беше заменена с нова, „Голямото нулиране“ или “Тотален рестарт” използвана за описание на монументалните промени в човешкото общество, необходими в света след коронавируса.

Разкрит през май от британския принц Чарлз и Клаус Шваб от Световния икономически форум, „големия рестарт“ е амбициозен план за създаване на по-равно, безкасово, интегрирано и устойчиво глобално общество. Световните лидери на пръв поглед се присъединиха към плана, с тяхната крилата фраза „да го изградим отново по-добре“, включена на видно място в предизборната кампания на американския президент Джо Байдън.

Закъсняла либерализация или технократичен Нов световен ред? Мнението за плана е разделено между онези, които смятат, че това е натискането на спусъка, от което се нуждае света, и тези, които смятат, че ще той направи Cyberpunk 2077 да изглежда като утопичен свят на мечтите. Каквото и да е вашето мнение, ето поглед към „новата нормалност“, която ни очаква през 2021 г. и след това.

Паспорти за ваксинация за всички

Дори Световният икономически форум (WEF) призна, че издаването на имунизационни паспорти или удостоверения за на граждани може да се окаже „противоречиво“. Това обаче не спря правителствата да се заиграят с идеята. Великобритания „проучва“ идеята за създаване на цифрова база данни „свободни паспорти“, която би предоставила достъп до обществени места само на хора, които могат да докажат отрицателен тест за Covid, а Ирландия и Израел обсъждат забрана на неваксинирани за определени пространства. Франция може да забрани на неваксинираните обществения транспорт.

Такива ходове са яростно критикувани от защитниците на гражданските свободи, но тези, които ги прокарват, не ги интересува.

„Пригответе се за форма на здравни паспорти“, написа миналата седмица бившият британски премиер Тони Блеър. „Знам всички възражения, но това ще се случи. Това е единственият начин, по който светът ще функционира, за да не са блокировките вече единственият начин на действие.”

Правителствата може да не са в състояние да принудят гражданите да приемат бърза и заплашваща със странични ефекти ваксина, но няма и да се налага. Индустрията за въздушни пътувания вече заяви, че ще изисква доказателство за ваксинация, за да се лети през следващата година, оставяйки на пътуващите лесен избор: да си бият ваксина или да останат у дома. Нискобюджетната авиокомпания “Райанеър” свежда идеята до откровената крилата фраза: „Jab & go!“ (“боц и беж”).

Дигитални идентификации и социални кредитни линии

Вашите ваксинационни досиета са само един аспект от вашата самоличност, до който архитектите на Великата нулировка искат достъп. В публикация в навечерието на Коледа WEF изложи амбициозен план за създаване на приложение за дигитална идентификация, целящо да даде официална самоличност на повече от милиард души по света, за които се казва, че са без такава. Регистрирането на световното население е цел, споделена от ООН, а предложеното от WEF приложение ще позволи на потребителите да се свържат с „интелигентни градове“, здравни и финансови услуги, доставчици на пътувания и пазаруване и правителствени служби.

Принц Чарлз и Клаус Шваб

Заедно с идеята за здравни паспорти, човек може лесно да си представи свят, в който неваксинираните могат да бъдат изключени от тези жизненоважни услуги. Международният валутен фонд обаче направи крачка напред, предлагайки този месец алгоритмите за изкуствен интелект да могат да бъдат използвани за сканиране на публикации на човек в социалните медии, за да се определи неговият кредитен рейтинг.

“Имаш твърде много анти-вакс публикации във Фейсбук? Извинявай, приятелю, кредитът е отказан”.

Неравенство в доходите

Привържениците на Голямото нулиране говорят за изграждането на по-равна, справедлива икономика след Covid. Но ако съвременните тенденции са нещо, което отминава, тази икономика прилича повече на средновековен феодализъм, с малка група милиардери отгоре, а останалите отдолу.

Заключванията са пагубни за собствениците на дребния бизнес. Например в Сан Франциско близо половината от дребния бизнес затвори, а Ню Орлиънс, силно зависим от туризма и хотелиерството, загуби 45% от дребния си бизнес. Ситуацията е същата по целия свят, като страни като Ирландия, които въведоха второ блокиране тази зима, загубиха още повече бизнеси.

Милиардерите по света обаче се справят зрелищно добре. Американските финансови титани увеличиха своето богатство с близо трилион долара от началото на пандемията. Амазон спечели за второто на 2020 г. 89 милиарда долара и увеличи състоянието на главния изпълнителен директор Джеф Безос до 200 милиарда долара. Комбинираното богатство на 12-те най-богати американци – между които главният изпълнителен директор на Фейсбук Марк Зукърбърг и изпълнителният директор на Майкрософт и евангелизаторът на ваксините Бил Гейтс – нарасна с изумителните 40%. С блокирането, продължаващо до 2021 г., няма индикации, че тази тенденция ще бъде обърната скоро.

Всичко това вещае света, представен от WEF. Според прословутото промоционално видео на организацията, до 2030 г. обикновеният човек „няма да притежава нищо, но ще бъде щастлив“. Стоките и услугите ще бъдат наемани от корпорации и доставяни с безпилотен апарат – Амазон вече доставя стоки с дронове.

Нов тласък за екология

Преди Covid да удари, изменението на климата – реален, но силно политизиран проблем – беше домашният любимец на правителствата по целия свят, като лидерите се надпреварваха да обявят по-близки дати за поетапно спиране на изкопаемите горива. Привържениците на Голямото нулиране не се различават и предвиждат глобална система за данък върху въглерода до 2030 г., като гражданите ще ядат месо като „рядко лакомство, а не като основна храна. За доброто на околната среда.”

Световните лидери вероятно ще изпратят 2021 г., подновявайки ангажиментите си за бъдеще без въглерод, независимо от цената. Джо Байдън обеща да върне САЩ обратно в Парижкото споразумение за климата веднага след встъпването си в длъжност.

Докато обикновеният човек първоначално ще плаща малко повече за привилегията да шофира кола или да яде пържола през следващите месеци и години, реалната промяна, според WEF, ще се почувства до 2030 г., когато изменението на климата ще изсели милиард души, създавайки безпрецедентна бежанска вълна. Съгласно условията на Великата нулировка, „ще трябва да се свърши по-добра работа при посрещането и интегрирането на бежанците“.

За Запада вълната от климатични бежанци означава по-голяма конкуренция за работа и нарастваща ниска класа в страните, които ги приемат. Те обаче ще получат и възможността да „не притежават нищо, но да бъдат щастливи“, точно както останалите от нас.

И WEF може да разчита, че легиони „народни“ активисти ще прокарат тези политики върху масите. Такава е “Climate Reality Project”, активистка организация, ръководена от попечителя на WEF Ал Гор. Очаквайте тези активисти да поискат климатични действия, когато WEF се срещне в Давос, Швейцария, през януари.

Размиване на реалното и нереалното

Тъй като членовете на WEF буквално финансират собствените си активистки движения, ще бъде трудно да се различат съществените от обикновените промени. В случая с настояването на WEF за нов екологизъм, Грета Тунберг и “British Petroleum” са в един и същ екип. Що се отнася до преосмислянето на капитализма, папа Франциск и “Мастеркард” работят заедно, за да дадат на корпорациите по-голяма дума по културните и политическите въпроси. Що се отнася до здравната политика, WEF и всъщност голяма част от световните медии изглежда са ОК с позволението Бил Гейтс да решава бъдещето на медицината и профилактиката на заболяванията.

Дискутирайте някое от противоречията и проблемите, свързани с прогнозите след Covid, и сте етикетиран като теоретик на конспирацията. Тъй като световните гиганти в социалните медии предприемат мерки срещу конспиративното съдържание, остава да се види къде ще бъде поставена границата между „опасната“ дезинформация и законната критика през 2021 г.

Въпреки това не е лесно да се предположи, че през 2021 г. Силициевата долина ще има повече мнение за това, което не трябва да се обсъжда. През цялата 2020 г. Туитър цензурира президента на Съединените щати и забрани на национален вестник да съобщава увреждаща информация за опонента му. Що се отнася до съдържанието, брандирано като „теория на конспирацията“, дискусията по всяка вероятност ще бъде повече, а не по-малко ограничена оттук нататък.

На фона на глобалното сътресение, предизвикано от пандемията от коронавируса, е лесно да си представим световни лидери и корпорации да се възползват от хаоса, за да наложат повече контрол върху населението. Самият принц Чарлз дори описа бурните времена като „златна възможност“ да се възползваме от „големите визии за промяна“.

Визионерите и големите “променящи света”, които пътуват всяка година до срещата на върха на Световния икономически форум в Давос, се хвалеха със своите „велики“ планове и преди, от „формиране на следкризисния свят“ през 2009 г. до „голямата трансформация“ през 2012 г. Действителното прилагане на „Големия рестарт“ ще зависи от въображението и амбициите на правителствата и техните корпоративни партньори и от това колко успешно то се изправя срещу икономическата необходимост и обществената съпротива.

Най-вероятният резултат е нулирането да се разгръща на части. Със сигурност обаче предложенията на WEF ще продължат да бъдат в светлината на прожекторите дълго след като заплахата от коронавирус отшуми. /БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *