Над 30 години не са почиствани коритата на реките

Коритата на реките, намиращи се извън урбанизирани територии, не са почиствани от над 30 години, заяви управителят на Софийска област Илиан Тодоров, предаде репортер на БГНЕС.

Тодоров организира среща с отговорните институции, за да се намери решение на проблема със замърсяването в река Искър, след като обилните валежи и придошлите води натрупаха тонове боклуци на стената на ВЕЦ „Своге“. В разговора участваха още заместник-кметът на Своге Илия Богданов, както и представители на РИОСВ – София и Басейнова дирекция. Поканен бе и екоминистърът Емил Димитров, който не присъства.

„На 22 май 2020 г. изпратих писмо до Министерския съвет, до главния секретар, с което изисквам средства за почистване на речните корита в извън урбанизираните територии, което е мое задължение по Закона за водите. След 3 месеца от там ми отговарят, че няма възможност за финансиране“, посочи още в самото начало Илиан Тодоров.

Той увери, че вече се подготвя ново писмо до Министерски съвет с искане за средства, които да бъдат изразходени целево за почистване на натрупаните отпадъци. По предварителни разчети тяхното премахване ще струва между 200 000 и 220 000 лева.

Паралелно с това Окръжна прокуратура е подела случая и заедно с органите не МВР ще търси виновни за натрупването на боклука през годините.

„Отговорността е обща, въпреки че се пада трудната роля на областния управител“, отбеляза от своя страна Ирена Петкова от РИОСВ-София. Според нея отговорност имат всички общини по поречието на река Искър, които са допуснали натрупването на замърсяване. От друга страна пък кметовете не носят отговорност по закон, ако замърсяването е извън урбанизираните територии.

„Община Своге ще съдейства с всичко“, увери на свой ред зам.-кметът Илия Богданов. Той обаче припомни, че прогнозите за следващите дни също са проблем, защото се очакват ниски температури и замръзвания, които ще пречат на почистването на „подаръка“, както го нарече той, който градът получи от придошлата вода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *