5 г. затвор за запаленото българското знаме

Кметът на македонската община Вевчани Сашо Янковски осъди изгарянето на българското знаме, станало вчера по време на традиционния Карнавал за Василовден, като „злощастен и ирационален акт“, за който се надява да не опетни отношенията с България, пише “Слободен печат“.

Престъплението се наказва с една до пет години лишаване от свобода.

Кадри показват, че маскиран човек, който държи българския флаг по време на традиционното изгаряне на маските в центъра на Вевчани, го сваля и пали.

„Този акт не съответства на позицията на Общината и огромния процент от нейното население. Напротив, Вевчани е сред първите общини в Македония, побратимени с град Мелник, община Сандански, като членове на Асоциацията на карнавалните градове, които подхранват подобни традиции. Община Вевчани и хората от Вевчани в миналото незабавно са осъждали изгарянето на знамена на други държави и ние упорито стоим на тази позиция и в бъдеще и считаме, че такъв акт на бунт е недопустим дори за най-инестандартния, най-старият и най-автентично запазеният езически карнавал в света, както е описван Карнавала във Вевчани през годините от почти всички световни медии. Надяваме се, че този злощастен акт и ирационален акт няма да опетнят добросъседски отношения,“ коментира кметът Янковски, цититран от „Фокус“.Полицията в Струга трябва да установи самоличността на лицето, което запали българското знаме и да идентифицира останалите присъстващи на събитието, както и да проучи материала от камерите, на които е регистриран инцидента.
Прокуратурата ще разследва дали е нарушена репутацията на чужда държава.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *