Арт галерия „Ларго“ показва картини на Веселин Дамянов-Вес

Арт галерия „Ларго“ представя (до 9 март) за втори път със самостоятелна изложба в своите зали талантливия и международно оценен сливенски художник Веселин Дамянов-Вес. През 2018 г. се откри първата самостоятелна изява на Вес във варненската галерия – „Малкият формат в големия град“. Тогава той се представи с графика, а събитието беше част от съпътстващата програма на Третия международен екслибрис конкурс – Варна, а Вес беше поканен като победител във второто му издание. Сега той се представя с колоритни и пастьозни живописни творби. Картините са правени в последните две години и ни показват, че Веселин е майстор не само в областта на графиката, но и в тази на живописта, посочва галеристката Нели Вълчева.

В изложбата ще видим няколко серии от творби – пейзажи, портрети, натюрморти. Пейзажите отразяват особеното светоусещане на автора – вглъбени, тихи и нежни природни картини, колоритни и звучни морски пейзажи, серия миниатюри с храмове и сливенски стари къщи. Серията с портрети разработва любима тема на автора за състоянията на женската душа. Героините му са или меланхолични и тъжни, или замислени и носталгични, но изключително интересно и майсторски разработени. Не по-малко вълнуващи са и натюрмортите, като освен серия с цветя Бат Вес е донесъл и натюрморт, отразяващ изключителното му чувство за хумор и историчност – това е творбата в искрящ червен колорит „Русенско варено“. В изложбата ще видим и серия живописни рисунки с котки, част от която показахме в току-що приключилата изложба „Графика и рисунка“ и която серия съвсем скоро сливналията ще покаже в тематична изложба в Бургас, допълва Нели Вълчева.

 

ВЕСЕЛИН ДАМЯНОВ-ВЕС е роден на 30 май 1977 г. в Сливен. През 1996 г. завършва Средното художествено училище по приложни изкуства „Димитър Добрович“ в родния си град със специалност „Плакат“. През 2002-ра завършва бакалавърска степен във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, факултет „Изобразително изкуство“, със специалност „Графика“, а през 2004 г. получава магистърска степен със специалност „Живопис“ отново във ВТУ. Член е на СБХ от 2004 г. Има 23 самостоятелни изложби, участва в над 160 сборни изложби, конкурси и биеналета, където печели повече от 80 отличия. Повече от 20 от тях са първи награди. Някои от тях са Първа награда и плакет „Стефан Марков“ в Третия форум „Малки графични форми“ – София (2016), Първа награда от втория Международен Exlibris конкурс – Варна (2016), Първа награда на Националната асоциация на италианските гравьори, Вигонца – Италия (2016), Награда за графика от Тридесет и шестия Международен конкурс за малка графика, Кадакес – Испания (2016), Първа награда и диплом от деветия Международен конкурс за Exlibris и малка графика, Гданск – Полша (2018), Награда на Съюзa на българските художници от Националната графична изложба „Георги Герасимов“ – Пазарджик (2019), Голямата награда на община Плевен на десетото Биенале на малките форми – Плевен (2020), и др. Негови творби присъстват в музеи и частни колекции в повечето европейски страни, както и в Китай, Канада, Тайланд, САЩ, Япония, Малайзия и други. Живее и работи в Сливен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *