Атанас Мацурев надипля акварелни пластове на времето в галерия „Нюанс“

Обиталища.

Там някой е живял, обичал,

страдал, заминавал.

Или някой друг.

Оставил е след себе си неща…

Помните ли?

Доста време е изтекло.

Личи по камъните.

Пластове на времето.

Тихо и незабележимо.

Бил съм там преди.

Скърцат дървени врати.

Отварят се.

И изведнъж си спомням.

Всичко.

              

 Атанас Мацурев

Патината на времето винаги успява безгласно да разкаже историите и неволите си. Съдбите, за които е била безразличен фон, и радостите, на които е била съпричастен свидетел. С всеки пласт, който времето ни завещава, се пренася във вечното един малък фрагмент от нашата, обща и нечия лична история. С цялото преклонение към остарялото и мъдро минало Атанас Мацурев създава работите за настоящата си изложба – „Пластове на времето“. До 14 февруари столичната галерия „Нюанс“ (ул. „Иван Денкоглу“ 42) представя харизматичните произведения на един от най-високо оценяваните в света акварелисти, информират от галерията.

Атанас Мацурев рисува бавно, прецизно и обмислено. Характерът на неговите произведения някак надхвърля даденостите на акварела. Линиите са фини, няма случайни разливания, творческият му процес е контролиран и предварително премислен. Той рисува само от натура и дори в смразяващи студове можете да се натъкнете на рисуващия хрисимо сред природата Атанас Мацурев. Произведенията му не изобразяват това, което лесно очарова окото. Те са възхита към тихото и позабравено минало, напластило историята си върху старите ожулени врати и обрасли, избелели фасади. Това е една приказка, в която знаем само малки парченца истина, а останалото е оставено на въображението ни.

Преобразяването на трудно забележимото във възхитително е творческият и житейски смисъл на Атанас Мацурев. Работите му са призив към по-спокойно и смирено възприятие и съществуване, в което най-важните неща в живота да не бъдат засенчени от преходните и повърхностни такива, пише в представянето от галерията.

Атанас Мацурев e акварелист, реалист, магически реалист. Самоук художник. Живее и работи в София. Роден е в Банско (1975). Завършва техникум по дърворезба и вътрешна архитектура в родния си град (1994). През 1996 г. се премества да живее в София. През 1998 г. открива акварела като изразно средство. Член е на IMWA (International Masters of Watercolor Alliance) и представител на България в организацията.

Има 16 самостоятелни изложби и много общи експозиции по целия свят, носител е на престижни награди в България и чужбина, а творческата му биография е богата и разнообразна. Произведения на художника са собственост на частни колекции и музеи в България, Испания, Турция, Англия, Гърция, Канада, Холандия, Белгия, Норвегия, Франция, Унгария, Италия, Китай, Тайланд, Русия, Германия и САЩ.

 

В пространствата на галерията се спазват всички противоепидемични мерки. Поставянето на маска е задължително, допускат се до петима посетители едновременно.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *