Броят 73 милиона за лампите в София

Две фирми ще си поделят 73 милиона лева през следващите четири години, за да поддържат уличното осветление в София. Това са „Улично осветление“ и „Лог Сиберия“. Обществената поръчка бе обявена още през лятото, но приключи с избор на изпълнител едва в края на миналата седмица. Градът е поделен на 4 зони, като всяка фирма ще обслужва самостоятелно по една, а останалите две ще си делят.

Фирмите ще получат за първите две години близо 32 млн. лева с възможност за удължаване на договорите за още две години.

Уличното осветление в София е в трагично състояние – лампите много често не работят, а от стълбовете стърчат кабели. През последните две години то се поддържа от различни фирми за кратки скорове, а в някои случаи и без конкурс.

В търга участваха още две фирми – „Етралукс“, която доскоро се грижеше за уличните лампи, и новакът Обединение „София флашлайт“. Те обаче са отстранени от процедурата, тъй като офертите им не отговарят на предварително обявените условия.

Последната обществена поръчка за избор на изпълнители бе през 2015 г., тя изтече през 2019 г. и оттогава се сключваха краткосрочни договори за поддръжка на осветлението в столицата, като много от тях бяха без конкурс.

Новият търг бе обявен през август, но едва сега е подписан договор. През лятото гръмна скандал, че парите за осветлението са увеличени двойно в сравнение с предходния период, но от общината побързаха да уточнят, че цената не е за две, а за четири години.

Част от новите квартали в София изобщо нямат улично осветление, а в останалите то е в трагично състояние. Затова в Столичната община всекидневно валят жалби за неработещи лампи и тъмни улици.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *