БСП ще даде Фандъкова на прокуратурата

Зам.-председателят на ПГ „БСП за България“ Христо Проданов обяви, че левицата ще внесе сигнал в прокуратурата срещу кмета на София Йорданка Фандъкова. „В сигнала до прокуратурата се позововаме на твърденията на кмета на Столичната община, че не изключва възможността в управляваната от нея община да има корумпирани хора, които взимат пари под масата и издават незаконни разрешителни. Не само си ги затварят, те ги покровителстват. Покровителстването на тези нарушения води до отнемане на човешки животи“, обясни Проданов.

В парламента бяха дошли и общински съветници от левицата, които обявиха, че ще настояват за извънредно заседание на Столичния общински съвет по случая с убитото от ток на улицата 16-годишно момче. Диана Томова подчерта, че социалистите искат председателят на Столичния общински съвет да свика извънредно заседание, на което да бъдат изслушани Фандъкова и главният архитект. Тя уточни, че те трябва да отговарят не само по конкретния случай. Ако заседание не бъде свикано, социалистите ще се обърнат към всички общински съветници за изготвянето на подписка, с която това да се случи.

„Мога да ви предложа награда да обявим за някой, който има незаконен павилион без политическа подкрепа. Това няма как да се случи. Веднага ще дойдат инспекторат, ЧЕЗ, „Софийска вода“ и ще го ликвидират на момента“, заяви Георги Свиленски. По думите му павилионите с неясен статус в София са безброй. „Това без политическа протекция няма как да се случи в Столичната община. Понеже 12 години управляват ГЕРБ – 2 години кмет Бойко Борисов, 10 години кмет Фандъкова, затова искаме те да дойдат и да отговорят има ли политическа подкрепа за тези обекти“, добави депутатът.

По-рано с дълго поименно преброяване и поредното отнемане на думата и спиране на микрофона за изказващите се от БСП управляващите пак спасиха Бойко Борисов и Фандъкова от изслушване в парламента.

Председателстващият заседанието Емил Христов от ГЕРБ не прочете за какво точно е предложението на БСП за допълнителна точка и съобщи само, че е за изслушване, но не спомена имената на Борисов и Фандъкова. БСП обвиниха ГЕРБ, че ги страх дори да изрекат името на Борисов. След прегласуване предложението за изслушване бе отхвърлено с 99 гласа, „за“ бяха само 52, а 7 се въздържаха. Последваха процедури по начина на водене на заседанието, в които Георги Свиленски попита кой покровителства беззаконието в София, а Филип Попов призова водещия да не прикрива Борисов. Докато Христо Проданов също се възмущаваше, Емил Христов му изключи микрофона по примера на Цвета Караянчева, която в сряда го направи шест пъти. Това ядоса депутатите от БСП и те започнаха да скандират „Оставка“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *