Български премиери на „София филм фест“

Три поколения актьори пресъздават историята в „Рая на Данте“ (2020), новия филм на режисьора и сценарист Димитър Радев. Разказът е за човек, който търси изгубения смисъл, а ролите са поверени на легендарната Гинка Станчева, харизматичния Владимир Пенев и младата Радина Боршош. От 30 години 64-годишният Данте (Владо Пенев) работи в печатница и се грижи за болната си майка. В рамките на една седмица Данте загубва майка си, а също и работата си. Изправен пред изгубения смисъл на живота след тези житейски обрати, той открива мотив да продължи да живее – решението да отмъсти за мъчителите на майка си, тъй като след нейната смърт научава за дълбоко пазени тайни от миналото. Данте решава да напише книга срещу престъпниците и съдбата го среща с внучката на единия от тях – Рая (Радина Боршош), която е само на 18. Дали нейното присъствие ще мотивира допълнително желанието му за отмъщение или ще даде на Данте възможност за различен избор?

„Имаме доста неща от миналото си, които трябва да бъдат сюблимирани и разбрани. Главният герой на филма – този на Владо Пенев, се казва Данте и е сложен персонаж, който трябва да разбере собственото си минало и да излезе на чисто. Това става с помощта на младото момиче Рая“, споделя режисьорът и сценарист Димитър Радев. Чрез филма си той говори открито за самотата като естествено състояние в човешкия живот. Музиката е създадена от Димо Стоянов от група „P.I.F.“, който преди месец си отиде от този свят…

Димитър Радев завършва кино- и телевизионна режисура в НАТФИЗ, магистратура по кинорежисура в НБУ, курсове по режисура и сценарно писане в Нюйоркската киноакадемия и магистратура по творческо писане в СУ „Св. Кл. Охридски“. Автор е на няколко късометражни филма, сред които „Песен на песните“ (2010), участавал в конкурса за най-добър български късометражен филм на „София филм фест“ и показан с успех на международни фестивали; на документален филм за наркокомуна „Билани“, както и на сборник с разкази „Косите на Авесалом“. „Рая на Данте“ е пълнометражният му режисьорски дебют. Филмът е удостоен с наградата на българската филмова критика за пълнометражен филм от фестивала „Златна роза 2020“. Продуцент е Николай Мутафчиев – „ПРЕМИЕРстудио“.

Още една премиера от новото българско кино ще могат да гледат зрителите на 25-ия СФФ. Това е игралният филм на режисьора Константин Буров – „Сбогом, Джони“ (2020). Историята е за Джони, който помага на Кранки да се спаси от затвора, но след това го обсебва за вечни времена. Киноразказът е създаден по едноименния роман на писателя Марин Дамянов. Когато преди три години открива романа, Константин Буров се впечатлява от историята и разбира, че Марин Дамянов вече има няколко варианта на филмов сценарий. От едно телефонно обаждане се ражда началото на съвместната им работа по „Сбогом, Джони“. В главните роли участват Деян Георгиев (Кранки), Георги Керменски (Джони) и Християна Стоименова (Ния), а продуцент е „Доли Медия Студио“.

„Филмът служи като свидетелство за времето, в което живеем – ценности със съмнителна стойност, загуба на духовност, липса на посока… Джони е представител и символ на точно тази епоха. Всеки от нас трябва да се противопостави на собствения си „Джони“. Това е история за битката между доброто и злото в нашите души“, казва режисьорът.

Константин Буров е роден на 10 май 1974 г. в Пазарджик. Завършва филмова и тв режисура в НАТФИЗ „Кр. Сарафов“. Първият му пълнометражен филм „Отрова за мишки“ печели наградата за пълнометражен дебют на 32-рия фестивал на българския игрален филм „Златна роза 2014“ и наградата за най-добър сценарий на Българската филмова академия (2014). „Сбогом, Джони“ е вторият му пълнометражен игрален филм. През 2020 г. филмът участва на 30-ия филмов фестивал в Котбус, Германия, в програматата „Spectrum“.

автор:Дума

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *