Галерия „Ракурси“ – „РЕСТАРТ“

21.01. – 12.02.2021

Изложбата „Рестарт“, представя произведения на трима автори от младото поколение – Деян Янев, Калия Калъчева и Константин Костов, създадени по време на пандемията или свързани с нея. Изложбата е част от проекта на галерия „Ракурси“  „Изкуството като средство за преодоляване на стреса от глобалната криза“. Проектът е насочен към привличане на младежка аудитория и среща с млади представители на изкуството и техните произведения. Намерението ни е да допринесем за преодоляване на негативните последици от ограниченията, предизвикани от епидемията от COVID 19 и у двете страни. Желанието ни е да подкрепим и творците в периода на изолация и да подпомогнем цялостния процес на връщане към нормален живот и пълноценно представяне на тяхното изкуство пред публиката.
Деян Янев показва маслени платна и серия от рисунки, родени от живота по време на карантината. Характеризиращи се с точност и майсторство, неговите рисунки са вълнуващи, сложни, подтикващи към наблюдение и размисъл. Сюрреалистичните произведения на младия автор провокират начина на мислене и осъзнаване на света и поставят ситуациите, с които ни срещна кризата в напълно различна перспектива.
Произведенията на Калия Калъчева, независимо дали представят интериори или екстериори, със своите лъскави повърхности и фигури от птичи поглед, създават нов вид, нереален пейзаж, отразяващ усещането на особения момент, в който живеем. Той е свързан с конкретни пространствени и времеви измерения и изразява субективни настроения, което го превръща в психологическа композиция.
Константин Костов показва серия от живописни работи, представящи инструментите, необходими за справяне с кризата – инструменти за оцеляване, изследване, разширяване.  Работите му са философски, резултат от самовглъбяване. Авторът насочва своето внимание към литературата, където търси отговори на въпросите, които го занимават. Според него, изолацията е довела до осъзнаване на ценността, крехкостта и уязвимостта на света и връщане към хуманното и духовно измерение.
Проектът се осъществява в партньорство с Националната школа по мениджмънт http://www.nbschool.eu/ и Playback театър Storycatchers  https://www.facebook.com/Storycatchers.pt/.
Проектът се реализира с подкрепата на програма „Публики“ на НФК.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *