Димитър Трайчев предизвиква естетите с изложба в месарски магазин

Варненското голямо име в графичния дизайн, художникът Димитър Трайчев, готви поредната си провокация към праволинейното мислене в изкуствата. Новият му проект „Monocle. Wet Edition“ представя едно дигитално Черноморие, така както артистът го е видял в кратките си крайбрежни пътешествия през последните 20 години, научи ДУМА от Нина Локмаджиева. Сред създадените със средствата на дигиталните технологии пейзажи са кътове от Северното Черноморие и символни образи като варненския гларус – най-популярната варненска птица, белязала с името си и родните спасители на плажа.

Основното предизвикателство към публиката е мястото, където се разполага изложбата. Това е месарският магазин „Месо плюс“ на ъгъла на улиците „Македония“ и „Любен Каравелов“. Собственикът на магазина Явор Григоров всъщност е дипломиран живописец, завършил ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, но от 15 години защитава честта на фамилния бизнес с хранителни стоки. За среща с Трайчев Явор е мечтал цели седем години. Накрая тя се случва съвсем случайно пред витрината на магазина, започва с дежурно кафе, а завършва с преобразена визия на целия обект, вече с ново лого.

Самият Трайчев въвежда приятелите си в проекта така: „Кое е по-малкото зло? Слон в стъкларски магазин или дизайнер в месарски? „Месо плюс“ вече не може да бъде обикновен търговски обект на стратегическия ъгъл между Градската художествена галерия и хотел „Графит“. Магазинът си вменява ролята на медиатор между два паралелни свята, които не само не се познават, но даже и не подозират за съществуването на другия.“

Новото изложбено пространство има амбициозна стартова програма. След „Monocle“ на Димитър Трайчев, по Великден публиката ще се сблъска със силовите плакати на Люба Томова, а на лято между гриловани зеленчуци и свински врат ще може да съзерцава тишината заедно с Мария Зафиркова.

На 11 февруари ще има много вектор (векторни изображения), бахур, наливно вино и безопасен мърчандайзинг, обещава художникът. Всичко това ще се случи на открито в демократичната среда на варненската улица. Специални гости на откриването ще бъдат изкуствоведът Румен Серафимов и актуалният глас на варненския поп Danny Bell – Даниела Белчева. Ще се спазва дистанция, ще има дезинфектанти, а маските са задължителни. Началото на месарско-художническия проект е в 18 ч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *