Дори ваксините на ГЕРБ носят зараза

Покрай кризата с ваксините управляващата партия ГЕРБ узря за нов бранд: Граждани за Евтино Разболяване на Българите. Ясно е, недостигът на ваксини е общоевропейски проблем. Както обясниха шефката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и германската канцлерка Ангела Меркел, недостигът се дължи на забавянето, което пък е породено от по-дългия период за одобрение на ваксините, за да бъде проверена максимално тяхната ефективност. Приемаме го, макар да има минуси в подхода на ЕС, но сега да си направим пас за тях. Защо обаче в рамките на този недостиг и на това забавяне съседна Гърция е ваксинирала през януари 370 000 свои граждани, което е със 70 000 повече от планираното ниво. А през февруари прогнозата е за три пъти повече ваксинирани. Защо Чехия е имунизирала 266 631 свои жители, а Литва – 66 144. И в същото време клетата ни държава е ваксинирала към 24 януари едва 26 119 българи? Вярно, че това е повече от публиката на футболните ни дербита, но защо ако за ЕС показателят на ваксиниране е 2,5, при нас той е хилавите 0,4 на сто?

Да, ЕС е решил разпределението на ваксините да бъде квотно, според броя на населението. Но защо тогава 2,8-милионна Литва е предпазила над един път повече свои жители от 7-милионната ни държава? Гърция и Чехия имат повече население от нас, но пък не чак толкова, че да нарушат квотния принцип с тези над 10 пъти повече ваксинирани в сравнение с оскъдицата защитени българи. И защо със своите 353 ваксинирани на 100 000 население кретаме на последно място в ЕС?

Един от отговорите е, че се опитват да ни лекуват Гражданите за Евтино Разболяване на Българите. Нали уж мислят пазарно, за стискане на разходите във всяка сфера, дори за националното здраве, та затова избраха за масовия вариант най-евтината ваксина на „АстраЗенека“. Впрочем, „гражданите“ дължат отговор на твърденията, че от Брюксел са ги натискали да разнообразят доставките с други ваксини. Защо вече и Брюксел, и Берлин са склонни да одобрят руската ваксина, а у нас – ни гък по въпроса?

Но се издъниха и с избора си. Знаеше се, че въпросната компания е сключила договор с Великобритания три месеца преди ЕС, че заради това Островът ще й е приоритетен в изпълнението на поръчките, а това предполага появата на проблеми в доставките за ЕС. Както и се случи. Близо е до ума, че производственият капацитет на заводите на компанията в Белгия и Нидерландия няма да издържат на многократно нарасналите заявки и може да се стигне до спиране на доставките. Както и стана. Сигурно е могло да се разбере, че въпросната ваксина е спорна за хора над 60 години. Както също се оказа. За всичко това обаче трябваше да се впрегнат дипломатическият потенциал на държавата (съответните посолства) и политическият й потенциал във вид на контакти и срещи. Според съобщенията израелският премиер Бенямин Нетаняху 17 пъти се е обаждал на шефа на „Пфайзер“ заради доставките за страната му. Кой от нашите управляващи се е обаждал или е търсил среща с ръководител на „АстраЗенека“? За всичко това може да се впрегне и българската медицинска общност в Европа. А защо не и разузнаването, ако е съхранило суверенитет за такава дейност. И всичко това можеше да стане, без да се нарушава еврорегламентът за ваксинирането.

Но явно нищо от това не се е случило. А междувременно редица държави забраниха ваксината на „АстраЗенека“ за лица над 60 години. Програмата за ваксинация на правителството е от типа „накъдето духне вятърът“. Идиотското е, че тя работи за КОВИД-19. И очевидно изходът, който се очертава, е на 4 април: ще се ваксинираме от заразата с бюлетините срещу ГЕРБ.

автор:Юри Михалков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *