ЕМАНЮЕЛ И БРИЖИТ МАКРОН – ДВОЙКАТА, КОЯТО ПОКАЗА СРЕДЕН ПРЪСТ НА ПУРИТАНИТЕ И ПРЕДРАЗСЪДЪЦИТЕ ИМ ЗА ЛЮБОВТА

Сигурно си мислите, гледали сме ги тия филми, нищо ново под слънцето.  Загоряла гимназиална учителка завърта главата на срамежлив тийнейджър, който има малка роля в режисирана от нея училищната пиеса. И понеже нейните са първите гърди, които момчето мечтае да докосне, логично полудява от любов по 24 години по-възрастната си менторка. Минават години и това между двамата не отминава като река под мост, а напротив, работата става дебела. Менторката става приятелка, после любовница, и накрая  булка.

Обаче нека отсега ви поправя. Тази история, която, така схематично предадена, донякъде отговаря на истината, няма как да сте я гледали.

Защото това е историята на неконвенционалната, разбиваща на пух и прах стереотипите за възрастта и поколенческите различия, доказала се във времето и в моменти на сериозни изпитания любов на една от най-интригуващите семейни двойки в политиката. Това е историята на двама души, на които никога не им е пукало „какво ще кажат другите“ и които, въпреки обществения натиск, подигравките и обидите, така и не предадоха любовта си.

Mesdames et messieurs, вашите аплодисменти за Брижит и Еманюел Макрон!

Arrival Ceremony - The Official State Visit of France (27831311468)

Когато любовта е първа и единствена

1992-а. Еманюел, син на медицински консултант и професор по неврология, тъкмо е започнал гимназия в родния си Амиен. Като всяко момче на неговата възраст го вълнуват много неща и въпреки, че го влекат най-вече литературата и пианото, решава да пробва и артистичните си заложби като се присъединява към училищния театрален клуб. Когато репетициите  за ежегодната училищна пиеса започват, 15-годишният юноша усеща, че с него се случва странна трансформация.  Отначало не може да разбе какво му има, но с времето ще осъзнае, че потящите се длани, пресъхналото гърло и нощните полюции при мисълта за един-единствен човек са физическите проявления на най-прекрасното чувство на света. Да, влюбен е и то до полуда в учителката си по френски и латински, която също е и режисьор на пиесата – мадам Троньо.

По онова време 39-годишната Брижит Троньо, наследница на богато буржоазно семейство-сладкари  от Амиен, е порядъчна омъжена жена и майка на три деца. Когато обаче на сцената и на училището, и на живота й се появява Еманюел, всичко се обърква. За кратко време двамата се сближават и отношенията им преминават на пар екселанс духовно ниво. През 1993-1994 младежът и неговата учителка дори пишат заедно тетрална пиеса. „Пишехме, ли пишехме, а аз малко по малко ставах все по-запленена от интелекта на това момче,“ спомня си онези години настоящата Първа дама на Франция. „Влюбих се в неговата висока обща култура и красивия му ум. Еманюел беше просто невероятен. И това ви го казва професионален преподавател. „

На родителите на Еманюел обаче започва да им просветва предупредителната лампичка, че ситуацията вече опасно е излязла от руслото на нормалните отношения между ментор и ученик. Затова когато навършва 17, взимат всички предпазни мерки, за да  отдалечат сина си от обекта на желанието му. Изпращат го да си довърши образованието в парижки лицей с надеждата, че това ще сложи край на абсурдната им връзка. Това обаче не се случва. Двамата продължават да се виждат при всеки удобен случай. През първите три месеца на раздялата им прекарват с часове на телефона. Тези разговори окончателно обезоръжават госпожа Троньо и тя решава, че вече няма смисъл да се бори с напиращите чувства. Един ден Еманюел й се обяснява в любов си с думите: „Каквото и да правите, един ден ще се омъжа за Вас!“

Мама и татко Макрон вече са не само разтревожени, а направо бесни. Предупреждават Троньо да не припарва до сина им поне, докато не навърши 18. На което тя отговаря двусмислено: „Не мога да ви обещая това.“

Emmanuel Macron shouts with euphoria the goal of France against Croatia in the World Cup Russia 2018

„Доброжелателните“ гласове проговарят

21 декември 1995 г. е знаменателен ден в живота на младия Макрон. Това е 18-ият му рожден ден и той официално вече е свободен на живее както иска и да обича когото си иска. И понеже вече не е необходимо с Брижит да крият любовта си, Макрон най-после представя гаджето си на своите съученици в лицея, които до този момент само са се чудили кое е това момиче, с което приятелят им върти такава страстна любов.  Младежката наивност и ентусиазъм обаче му пречат да види проблемите, които реалността стоваря върху главата на неговата любима. Не стига, че в училището, в което преподава, се получава анонимен сигнал, че е имала непристойни отношения с ученик, ами и общността в малкия град реагира крайно отрицателно на цялата история. Въпреки възмущението си непознатите съграждани лицемерно мълчат, но не и близките на Брижит. По-големите й братя и сестри се опитват да я вразумят, но „такава съм си аз, казва тя, веднъж като си наумя нещо, докато не стане на моето, не се отказвам.“

Да балансираш между семейството и младо гадже

Семейният съвет в дом Троньо решава, че въпреки извънбрачната афера на майката, всички трябва да проявяват усилие, за да поддържат що-годе нормалността в живота си. Най-малкото дете, Тифани, която по онова време все още не е напуснала родния дом като по-големите си брат и сестра, си спомня: „Татко работеше в Лил и се прибираше за уикенда. Така че аз бях с мама през седмицата, а когато в петък заминаваше за Париж, за да се види с Еманюел, оставах с татко.

Тази система работи успешно няколко години, но когато Тифани вече е достатъчно голяма, за да бъде самостоятелна, Брижит се премества в Париж, за да бъде постоянно с младия си любим. Разводът й с Андре-Луи е финализиран през 2006 г. и още през следващата година се омъжва за Еманюел. Тогава тя е на 54, а той – на 29.

Brigitte Macron (July 2017) (cropped)

„Кугърка“ в двореца 

Когато двойката влиза в Елисейския дворец след безапелационната победа на Макрон на президентските избори през 2017 г., започват и злостните коментари по отношение на новата Първа дама на Републиката. Хората се възмущават, че „кугърката“ е с почти с 25 години по-възрастна от президента, като удобно пренебрегват факта, че възрастовата разлика на Доналд и Мелания Тръмп е също толкова.  Немалко обаче са и тези, които застават зад нетрадиционната президентска двойка. Политическата журналистка Кандис Неделек, например, пише: „Двамата се бориха, за да защитят любовта си. И отмъщението им не закъсня: Горди и уверени, ръка за ръка,  те се изкачиха до най-високото стъпало  на властта.“

Днес Брижит се радва на голям обществен интерес. Окото на медиите я следва постоянно и ежедневието й е подложено на щателна дисекция – от облеклото й за деня до диетичната закуска от две кивита и чаша чай. Въпреки че връзката й с Макрон все още се приема с резерви, с поведението си двамата никога не са давали повод за каквито и да е скандали.  Освен че е голяма морална опора на съпруга си в тези турбулентни времена,  Брижит се проявява и като негов съветник  – нещо, което определено дразни официално назначените за такива, защото по тяхно мнение Първата дама упражнява прекалено голямо влияние върху някои от решенията на Президента, особено по отношения на социалната политика.

Брижит възнамерява да се върне в класната стая и да преподава френски на възрастни, отпаднали от учебната система и останали без квалификация.

Семейство Макрон нямат собствени деца, но затова пък 43-годишният Еманюел е доведен баща на Себастиен (46), Лоранс (44) и Тифани (37), както и дядо на Камий и Пол – децата на Себастиен. Изобщо тайфата е голяма, а la vie est en rose – животът е в розово.

 

от

Intrigi.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *