Забраняват пластмасовите прибори от 3 юли

С промени в закона и наредба към него ще бъде забранено използването на пластмасови прибори за хранене, чинии, сламки, пръчки за балони и други изделия. Това трябва да стане от 3 юли, когато влиза в сила евродирективата, ограничаваща използването на пластмасови изделия. Новите законови текстове се пишат от МОСВ и ще бъдат готови през пролетта. Това става ясно от Национална стратегия за управление на отпадъците в следващите 7 години, пусната за обществено обсъждане. Според документа общините, които изпълнят целите за рециклиране и оползотворяване на битови отпадъци, ще плащат с 50% по-ниска сума за депониране. Това ще им позволи да не увеличават значително такса смет.

Целта на екоминистерството е да намали и използването на найлоновите торбички за пазаруване. Те от 70 средно на човек годишно през 2028 г. трябва да станат 40. За да се постигне това, регионалните екоинспекции ще проверяват тъговските обекти всяка година дали за торбичките се плаща такса. Освен това ще се насърчава по-дългото използване на уреди в домакинствата и те да бъдат ремонтирани, ако се повредят, вместо да се заменят с нови. В стратегията са предвидени 10 млн. лв. за безвъзмездно предоставяне на домакинствата на компостери за биоотпадъци. Целевата бройка до 2028 г. е 100 хиляди. С 40 млн. лв. ще се финасират проекти на общините за подобряване на управлението на отпадъци, а 50 млн. лв. са предвидени за бизнеса за технологии и нов дизайн на продукти, за да се намали количеството отпадък. Предлага се общините да намаляват патентния данък за фирмите, които следват принципите на кръговата икономика.

С 40 млн. лв. ще се финансират проекти за намаляване на хранителни отпадъци. Търговските обекти, заведенията и организации, които желаят да даряват храна, ще бъдат стимулирани, включително и финансово, като ще се премахне начисляването на ДДС. Друга мярка за намаляване на отпадъците е включването в условията по обществени поръчки за строителство да се използват рециклирани строителни материали. На отпадъците от опаковки е обърнато специално внимание. Производителите на напитки в пластмасови бутилки трябва да увеличат съдържанието на рециклирани суровини. Всички търговски обекти ще са задължени да събират разделно отпадъци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *