Залива ни кафяв дъжд

Продължава мощният пренос на фин пясък от пустините на Северна Африка към Европа. След като в събота небето над Франция и Испания почервеня, а снегът в Пиренеите стана кафяв, в следващите ден-два облакът ще се премести на изток, обхващайки райони на Централна Европа и Балканите. Очаква се атмосферата у нас също да събере висока концентрация прах. Това ще е по-видимо в Югозападна България, сочат прогнозите на Испанските и Гръцките метеорологични обсерватории.

Има условия преваляванията в неделя и понеделник в западната половина на страната да са с кафяв кален оттенък, предаде Нова телевизия.

В понеделник над Балканите ще премине нестабилен студен фронт с превалявания предимно в южната половина на страната. Вятърът около и след обяд ще е особено силен с пориви около 100 километра в час в Югоизточна България, и по източните склонове на Стара планина. В хода на седмицата предстоят превалявания в по-малка степен в сряда и по-значителни в четвъртък, когато отново се очертава силен вятър.

Захлаждане с потенциал за снеговалежи ще има в края на седмицата. Очаква се леден арктически полъх да свали температурите, а пореден средиземноморски циклон да донесе необходимата влага.

По-значителни снеговалежи се очакват в южната половина на страната.

Снимка: Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *