Зимно онлайн издание на „Мастър оф арт“

Фестивалът за документални филми, посветени на всички сфери на изкуството, се готви за шестото си издание. В периода от 12 до 28 февруари на платформата Neterra.TV+ ще могат да се гледат 30 пълнометражни и 17 късометражни заглавия, включени в „Мастър оф арт“, на който НДК е традиционен партньор, научи ДУМА от Вера Банчева, връзки с обществеността на НДК. Продукциите, много от които сами по себе си представляващи произведения на изкуството, ще бъдат достъпни онлайн по всяко време от всяка точка на страната. Селекцията от пълнометражни филми включва 15 премиерни заглавия и 15 от фаворитите от предишни издания, станали любими на публиката и журито.

Сред продукциите, които за първи път ще бъдат представени у нас, се открояват атрактивни заглавия. За почитателите на седмото изкуство ще е интересно да се запознаят с „Клаудия, мистериозната“, както самият Федерико Фелини нарича актрисата Клаудия Кардинале. За любителите на архитектурата и оригиналните решения за градската среда ще е вълнуващо да проследят историята на „Да си направиш планина“, описващ как изключителният датчанин Бярке Ингелс превръща покрива на голям завод за преработка на отпадъци в ски писта в центъра на Копенхаген. „Тайните на Модиляни“ разкрива нечувани факти около митовете за италианския художник и бохем. Чрез „Елиът Ъруит: Мълчанието звучи добре“ ще се докоснем до интимния свят на един от най-знаковите фотографи-документалисти на ХХ век.

Селекцията от премиерни заглавия включва и българско участие – „Човекът с лулата“ на Андрей Кулев. Той среща публиката с проф. Иван Веселинов и неговите всестранни таланти на режисьор, сценарист, художник, карикатурист, поет. В този документален филм един аниматор отдава почит на друг аниматор – знакова фигура и носител на редица награди, сред които „Златна палма“ от Кан за най-добър късометражен филм.

Между премиерните заглавия попадат и две, в които централна роля играят градовете и тяхната история. „Монреал в светлината на спомените“ представя изключителната арт инсталация „Cite Memoire“, която разказва за отминалите времена чрез гигантски прожекции по каменните стени на старата част на града. Наскоро открити любителски кадри от началото на 40-те години на ХХ век от полската столица и еврейското гето на града са в основата на филма „Варшава: Разделен град“. Тези непоказвани досега кадри са нямото свидетелство на трагизма на военновременното разделение на града и избиването на неговите обитатели.

Най-разнообразни истории за традиционно и съвременно изкуство от африканските държави Камерун, Лесото и Мароко ще бъдат безкрайно любопитни за българския зрител. А историята на най-известните кимона в Япония и по света, сътворени от уникалния майстор Итику Кубота, допълва разнообразието от сюжети за изкуство.

Сред наградените филми, попадащи в специалната селекция с фаворити от предишни издания на фестивала, са истории за израелския писател Етгар Керет, художниците Оскар Кокошка и Фернандо Ботеро, архитектите Мис ван дер Рое и Франк Гери, режисьорите Милош Форман, Федерико Фелини и Лукино Висконти. Във филма „Каренина и аз“ зрителите ще чуят Лиъм Нийсън като Толстой, а в късометражната селекция могат да се насладят на гласа на Глен Клоуз, озвучаваща филма за Андреа дел Верокио, един от учителите на Леонардо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *