Изложбата на Георги Янков в „One Gallery“ е вход-изход към един многоизмерен свят

„Лека майонеза“ е нарекъл проф. Георги Янков изложбата си, която се открива на 11 февруари с вернисаж от 13 до 20 ч. в столичната „One Gallery“ (ул. „Иван Вазов“ 14, вход откъм ул. „6 септември“) и ще може да се разгледа до 4 март, научи ДУМА от Диди Спасова, връзки с обществеността на НХА.

Ето как доц. д-р Венелин Шурелов представя колегата си и неговата изложба:

„Георги Янков е голям образ. Поемам отговорността за цялата двусмислица на определението. Когато е в настроение, той разхожда своя Джак Ръсел териер, все едно е панаирджийска мечка. Като доказателство вижте и неговите образи двусмислици, които показва по изложби. Те са големи образи на големия смисъл, нараснал заради собственото си противоречие. Например вклиняването на една буква в изписването на Exit и превръщането му в Exist, е преобръщане на значението и негово допълнение. Освен дължина, ширина, дълбочина и време, сякаш се активира някакво пето, допълнително измерение на смисъла в неговата двузначност. Проблемно е съществуването в постоянно състояние на търсене на изход. Доста по-пълноценно ми се струва търсенето на входове, но не и ако житейският ти избор е сведен до евакуация. Спешно напускаме местообитанията на надеждата за един разумен свят, споделен с едни разумни хора. Евакуационният план, който ни предлага авторът, е чисто въображение. Зрителят е подканен да си въобрази, че го е разбрал, а как ще действа, си е негова работа.

Изложбата „Лека майонеза“ на Георги Янков в „One Gallery“ е вход-изход към един многоизмерен свят на големи, плътни, сияещи образи. Те са свръхуголемени и свръхпотентни, защото съдържат фрагменти от причудливата реалност, формули от уравнението на живота. Те са знаци, които с лекота ни допускат до себе си, но разберем ли посоката, към която ни упътват, ни стягат като с менгеме. Според „Теория на относително леката майонеза“ нищо няма значение, но всичко има смисъл, или май беше, че смисълът няма значение, или има значение, че няма смисъл, или няма значение, че има смисъл… Забравил съм как точно се изписва, но вие най-добре лично попитайте проф. Георги Янков на 11 февруари.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *